Je to ekonomicky zaostalá země

ANO Ruské hospodářství je stále na úrovni rozvojové země. Nad vodou je drží jen příjmy z vývozu paliv. Volnou soutěž do velké míry omezuje korupce, do hospodářství zasahují státní úředníci. Většina ruských průmyslových výrobků není konkurenceschopná na svobodných trzích. Není tedy žádná záruka, že by reaktory pro Dukovany byly dostatečně kvalitní, a tedy bezpečné.

NE I když je ruské hospodářství jako celek zaostalé, jsou zároveň odvětví, v nichž Rusko vyniká. Za všechny je možno jmenovat kosmický výzkum. Podobně je na tom jaderná energetika, která má velkou tradici. V současné době je nejlepší na světě. Ruské jaderné reaktory se budují a slouží v mnoha zemích světa, a to včetně Evropské unie.

ČERNÁ A BÍLÁ: Zachoval se Ondřej Kúdela rasisticky?

Je to nepřátelský stát

ANO Putinovské Rusko se čím dál víc vymezuje proti západním demokraciím. Nedávno se podle prezidenta Bidena pokusilo ovlivnit americké volby. I v česku působí ruské propagandistické a dezinformační servery a špióni. Putinův režim tvrdě potlačuje domácí opozici, jak ukázalo uvěznění Alexeje Navalného.

NE Rusko sice není klasickou západní demokracií, vybralo si vlastní cestu vývoje, která je dána jeho historií. To bychom měli respektovat. Vůči Evropské unii se neprojevuje nepřátelsky, sporné body jsou spíše drobnostmi. Putin je spolehlivý a vypočitatelný partner. Rusko a Evropa se vzájemně hospodářsky potřebují, a to je nejdůležitější.

ČERNÁ A BÍLÁ: Jsou správné tvrdé zákroky proti lidem bez roušky?

Je to bezpečnostní riziko

ANO Bezpečnostní informační služba ve svých zprávách opakovaně upozorňuje na rejdění ruských agentů. Putin chce rozšiřovat svůj vliv ve střední Evropě, nedávno ještě součásti sovětského bloku. Už teď je Česko ve svém energetickém mixu závislé na dodávkách ruské ropy a zemního plynu. Teď by Rusko získalo i vliv na jadernou energetiku.

NE To, že dovážíme z Ruska, podobně jako celá EU palivo, je běžný ekonomický vztah, nic jiného za tím nevězí. Podobně by to bylo s jadernou energetikou, i kdyby nakrásně Rosatom vyhrál tendr. Neexistuje žádný způsob, jak by se dala stavba jaderného reaktoru přetavit v politický vliv. Hrozby hnízdí jen v hlavách protiruských politiků.