Hodně znamenal i nález klíčů, patřících oběti, objevených v Lackově bytě. Není nezajímavé, že během své zločinecké dráhy byl Lacko vyšetřován a odsouzen pro několik sexuálně motivovaných deliktů vůči starším ženám. V roce 1973, tedy ještě jako mladistvý, udeřil kamenem do hlavy 80letou ženu a pokusil se ji znásilnit.

V roce 1983 byl souzen za pokus o znásilnění 72leté důchodkyně. Svůj čin dlouho popíral, pak připustil, že se o znásilnění pokusil, protože dlouho neměl ženskou a „babku“ uviděl, když močila… Přesto není podle znalců pohlavně úchylný. V jeho případě se jedná o pudovou sexualitu, nekultivovanou, postrádající citové atributy vztahu k sexuálním partnerkám.

Tři verze detektiva Během znaleckého zkoumání simuloval Lacko duševní nemoc. Slyšel hlas, který měl patřit Satanovi, obviněný ho prý může chytat za rohy. Slyšel dále trpaslíky, také hluboký hlas, který ho nabádal, aby znalcům říkal jen pravdu, čistou pravdu - jistěže o své nevině! Před senátem Krajského soudu v Plzni mu nesporně přitížilo, že několika svým známým posílal z vězení moták, ve kterém je nabádal, co mají vypovídat. Především aby podpořili existenci Martina z Chrástu.

Lacko nakonec vyrukoval s novou verzí, tj. jakýmsi Felinou, který starou paní zavraždil a vyhrůžkami Lacka přinutil, aby mu pomohl odklidit mrtvolu do sklepa - v tu chvíli se zamazal od krve. Nebylo to nic platné. Když předseda senátu vyhlásil 26. listopadu 1999 rozsudek - doživotí pro zvlášť nebezpečného recidivistu - řekl během zdůvodnění verdiktu, že poškozená se octla v nesprávnou chvíli na nesprávném místě, kde se střetla s agresivním jedincem, rozhodnutým v daný moment zabíjet.

Lacko se po těchto slovech rozzuřil, počastoval soudce několika vulgaritami a musela ho zpacifikovat ostraha. Odvolací Vrchní soud v Praze se věnoval případu 2. února 2000. Lacko se tentokrát choval jako beránek.

Co víc, v talónu měl další verzi, kde hledat vraha, celkově už tedy třetí: „Tu paní zabila moje družka, poněvadž jí dlužila peníze. Na místě vraždy jsem skutečně byl. Stál jsem u sklepa, ty dvě se hádaly. Po činu jsem pomáhal družce zakrýt stopy. Bylo mi jí líto, má dvě děti, ale na doživotí si kvůli ní sednout nepůjdu.“

Na logickou námitku státní zástupkyně, že půlhodinový masakr staré ženy nese spíš charakter sexuálního zločinu než násilí kvůli neshodě mezi věřitelem a dlužníkem, Lacko pohotově doplnil: „Stáhl jsem mrtvé ženě tepláky a družka udělala ty věci s tyčí. Jako že to udělal nějaký maniak.“

Největší blaho: vrchovatý talíř Soudci se ale ztotožnili s názorem krajské instance, mj. že naděje na resocializaci obžalovaného je prakticky nulová. Jeho pobyt na svobodě je nebezpečný pro společnost minimálně do doby, než Lacko zestárne, agresivita mu vyhasne ve věku 60-65 let.

A jaké jdou z Mírova zprávy? Usměvavému Lackovi ve vězení enormně chutná, největším potěšením je pro něho vrchovatě naložený talíř.