Okresní soud vynesl ve čtvrtek verdikt nad dvaadvacetiletým motorkářem Jakubem Sýsem, který loni v Horské ulici ve Vrchlabí srazil policistu Davida Hlavsu a těžce ho zranil. Motorkář vyfasoval podmínečný trest odnětí svobody na tři roky a sedm let nebude moct řídit motorová vozidla. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Jak zaznělo v kuloárech, dá se očekávat, že se státní zástupce odvolá a bude žádat přísnější trest. Mladík v osudný srpnový den jel městem rychlostí 135 kilometrů v hodině. Policejní hlídce chtěl ujet, vybočil ze svého směru doleva a jednoho z mužů zákona, který se snažil ho zastavit, srazil k zemi. Policista utrpěl těžký otřes mozku a tříštivou zlomeninu nohy. Dodnes není v pořádku a čeká ho další operace s následným léčením.

Srpnová událost byla paradoxní v tom, že policisté hlídali vrchlabský úsek na opakovanou žádost občanů právě kvůli nedodržování předepsané rychlosti. Zraněného policistu, nadstrážmistra Davida Hlavsu, redaktoři Deníku loni po propuštění z nemocnice navštívili. Na osudový okamžik si příliš nevzpomínal.

„Bylo to pár vteřin, když se motorka vyřítila ze zatáčky a jela na mě. Člověk nestačí ani zareagovat. Měl jsem štěstí, že to nebyl přímý zásah, jinak jsem tu už nebyl,“ vzpomínal policista. „Člověka v tu chvíli napadne, co by se stalo, kdyby tam místo mně stála třeba maminka s kočárkem,“ dodal Hlavsa.

S přestupky motorkářů se jako dopravní policista setkával často. Většina řidičů se podle něj chová slušně, ale roste počet těch, kteří se snaží ujet. „Pokud chtějí porušovat zákon, měli by být také schopni nést za své činy zodpovědnost. Pokud už chtějí riskovat svůj život, neměli by tím ohrožovat zdraví druhých,“ vysvětlil Hlavsa.

Před ujíždějícími řidiči jeho kolegové uskakují často. „Veřejnost se o problém začíná zajímat, až když dojde k nehodě. Bohužel, chybí legislativa, která by pomohla takové jezdce postihovat,“ řekl Hlavsa. To by se mělo již brzo změnit. Jak potvrzují policisté, nemají také potřebné technické vybavení, které by jim umožnilo motorkáře zadržet.

„Chtěl bych poděkovat záchranářům i personálu vrchlabské nemocnice za jejich péči,“ řekl tehdy policista David Hlavsa. Přístup muže, který ho zranil, ho však mrzel. „V takových případech se lidé snaží postiženému aspoň omluvit. Z jeho strany se ale nikdo neozval. Naopak mi přáli uzdravení zcela neznámí lidé,“ povzdechl si loni zraněný policista. Obžalovaný Sýs se mu omluvil ve čtvrtek před soudem a věnoval Hlavsovi jako bolestné 60 tisíc korun.