Údajně se ho dopustil tím, že od roku 2005 do počátku letošního roku prostřednictvím inzerce v různých periodikách nabízeli zájemcům poskytnutí finančních půjček bez nutnosti standardního ručení,“ řekla mluvčí východočeské policie Iva Marková.

Podle ní od počátku muži a žena jednali ve zřejmém úmyslu požadované půjčky neposkytnout, ale pouze podvodně vylákat odměny a poplatky spojené se zprostředkováním smluv (10.000 + 15.000 korun), případně i následně vymáhat sankce plynoucí z porušení smlouvy (až 75.000 korun). V tomto úmyslu již při sepisování žádosti a následně i smlouvy o půjčce naváděli žadatele k uvádění nepravdivých nebo zkreslených údajů o jejich majetkových poměrech. Ve skutečnosti si takto úmyslně vytvářeli podmínky pro pozdější možnost vypovězení smlouvy a tak měli docílit nejen propadnutí všech poplatků, ale i stanovení sankcí, které poškození v mnoha případech i zaplatili pod hrozbou soudních žalob nebo exekuce.

„Zatím je dokladováno 68 případů s celkovou škodou 6,5 milionu korun. Je reálný předpoklad nejen navýšení počtu poškozených, ale i vzniklé škody,“ uvedla Marková. Na všechny obviněné byl podán návrh na vzetí do vazby a trestní zákon pamatuje na takové jednání sazbou 5 až 12 let odnětí svobody.⋌