Novou povinnost budou kontrolovat hotely a jiná ubytovací zařízení při zahájení pobytu turistů. Test nesmí být starší 72 hodin a výjimku z testování budou mít děti do 12 let. Turisté se budou moci nechat otestovat i po příjezdu na ostrovy, do ohlášení výsledků ale musí zůstat v izolaci. Nová povinnost bude vymáhána deset dní po zveřejnění výnosu, zhruba od 10. listopadu.

Kontroly na hranici s Rakouskem
Do Rakouska jen s testem. Výjimku budou mít pendleři či studenti, řekl Petříček

Vláda Kanárských ostrovů uznala, že se turisté budou moci prokázat i jiným než PCR testem. Uznávané druhy testů teprve určí tamní zdravotnické úřady.

Podle současných pravidel čeští turisté při návratu z Kanárských ostrovů nemají povinnost předložit negativní PCR test či jít do karantény. Výjimka platí i pro Baleárské ostrovy, pro cestující z jiných španělských oblastí povinnost negativního testu či karantény platí.

Populární destinace

Kanárské ostrovy jsou v zimě velice populární destinací turistů ze severní a západní Evropy. Zhruba polovina příjmů z cestovního ruchu, který je pro ekonomiku souostroví nepostradatelný, je generována v zimních měsících. I z tohoto důvodu tamní úřady přivítaly rozhodnutí Británie a Německa, jež minulý týden vyřadily souostroví ze seznamu rizikových oblastí.

Češi kvůli omezením prchají na dovolené do zahraničí, kde neplatí přísná nařízení.
Doma vláda Čechům omezila pohyb, tak ve velkém vyráží za hranice

Kanárské ostrovy, kde žijí dva miliony obyvatel, jsou španělskou autonomní oblastí s nejnižší rychlostí šíření nového koronaviru. Kumulovaný počet nových případů za posledních 14 dní činí na ostrovech 79 případů na 100.000 obyvatel, španělský průměr je 468 případů na 100.000 obyvatel. Podle španělského ministerstva zdravotnictví se na ostrovech od začátku epidemie nakazilo 17.000 lidí a 278 pacientů s covidem-19 zemřelo.