Ode dna se odrazil právě díky sportovním úspěchům a dnes pomáhá dětem z dětských domovů, které měly podobně těžký start jako on. Už několik let pro ně pořádá závody Slavata triatlon tour. Letos v polovině června pak zorganizoval už popáté charitativní jízdu Cesta k Baltu. Tou chce dokázat, že i mládež z děcáku chce pomáhat a umí nejen přijímat, ale i dávat.

„Jestliže chceme ovlivnit jejich životy, musíme jim dát zážitky a pomoci jim k úspěchu a sebevědomí,“ vysvětluje Slavata.

Peeři (vpravo Hana Doležalová)
Vozíčkáři pomáhají vozíčkářům. Každý rok má vážný úraz dvě stě lidí

Desítka mladých cyklistů společně s pěti vychovateli urazila téměř šest set kilometrů za pouhých pět dní. „Kluci to zvládli skvěle. Oni hrozně rychle regenerují, na rozdíl od nás dospělých. My jsme byli zničení, oni se v kempu za chvíli oklepou a ještě si večer spolu klidně zahrají fotbálek,“ popisuje vychovatel z Dětského domova se školou Chrudim Mikoláš Vích.

Poprvé u moře 

Když doputovali do cíle – lázeňského letoviska Heringsdorf v Německu – mnozí si poprvé zaplavali v moři. Sbírka se při jejich cestě rozrostla na skoro sto osmdesát tisíc korun. Ty získají Nadační fond Život začíná, Centrum sociálních služeb a pomoci Chrudim, pardubický Domov pro Seniory Dubina a na Dům s pečovatelskou službou města Nepomuk.

„Chci v dětech probudit pocit solidarity a vědomí, že něco dokážou. Jednou jim to v životě pomůže, protože si vzpomenou, že zvládly cestu k Baltu a nevzdaly to, i když byly třeba na dně,“ dodává Slavata.