Každý má jistě své oblíbené recepty, jak šťavnaté  ovoce zpracovat. Vyzkoušet můžete například jahodový koláč s tvarohem a drobenkou.

Samosběr jahod v druhé polovině června vrcholí.Jahodový koláč s tvarohem a drobenkou.Zdroj: Libor Hell

Co budete potřebovat?

Těsto:
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špatka soli
citronová kůra (nemusí být)
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 celé vejce
60 g másla
Aby se s těstem dobře pracovalo, připravte si ještě mléko, bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Přidáte podle potřeby.

Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu (může být i ten ve vaničce)
1 celé vejce
1/2 sáčku vanilkového pudinku
80 g cukru krupice
citronová kůra (nemusí být)

Drobenka:
pokud nemáte vlastní osvědčený recept, smíchejte 80 g másla,
100 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
80 g cukru krupice

Postup:
Vypracujte těsto a poté ho v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii dejte na 30 minut do lednice odpočinout.
Poté si připravte tvarohovou náplň, drobenku a troubu rozpalte na 200 stupňů. Těsto souměrně vtlačte do kulaté koláčové fotmy o průměru 28 cm, trochu zvedněte okraje. Propíchejte několikrát vidličkou. Dále dejte tvaroh, hustě vyrovnejte jahody a posypte drobenkou. Pečeme na druhém roštu asi 40 - 45 minut.

Dobrou chuť!

Za fotografie děkujeme Liboru Hellovi a Karolíně Žďárské. Pokud i vy máte jahodový recept, o který byste se rádi podělili s ostatními čtenáři, můžete ho včetně fotografií poslat přes webový formulář rubriky Čtenář reportér. Děkujeme!