Dům tvoří roh ulice Špitální též Špitálské od roku 1903 a křiží se s ulicí Tomkovou dříve Řeznickou. Opodál v Tomkově ulici bývaly Řeznické krámy. Samotný dům je veden jako kulturní památka městské památkové rezervace.

Zlatý věk hospody nastal od roku 1858 do roku 1859, kdy se začínalo s bouráním domů pro stavbu Boromea. Stavbu vedl stavitel Dobrkovský. Pokračovala rychle kupředu a mnoho zedníků a pomocníků mělo kam chodit pro pivo. Dokončena byla na podzim roku 1859. Přesto, že studenti z Boromea měli zakázáno navštěvovat hostince ve městě, tolerovalo se posílání pro pivo Boromeistům a také jejich občasné návštěvy. Někdy sem přicházeli i studenti gymnazia na Velkém náměstí a pokud se obě skupiny sešli najednou v této hospodě, vznikaly zde slavné studentské rvačky. To vše však pomáhalo velkému odběru výborného piva, hospoda měla největší zásobu ve městě, s nejvyšší kvalitou. 

Hradecké sady.
FOTOHÁDANKA Z HRADCE: Poznáte oblíbené sady v centru města?

V roce 1967 byl vlastníkem hostince podnik RaJ (Restaurace a Jídelny v Hradci Králové). Ty zavedly výtahovou šachtu do pivního sklepa. Provedly se stavební úpravy k rozšíření hostince a povolení k užívání bylo vydáno v roce 1969. Tehdy zde byl vedoucím pan Roček. Navrácen byl restituci v roce 1993.

Od roku 2002 provozuje restauraci společnost, která se snaží zachovat historický i společenský význam a navázat tak na tradici dobrého jídla a piva, která zde vznikala od nepaměti.

Tipněte si oblíbenou hradeckou hospodu, vybírat můžete ze tří variant.

V minulé fohádance jsme se vás ptali na známé hradecké sady, zvítězili všichni ti, kteří uhádli Šimkovy sady.