Kromě možnosti nahlédnout pod pokličku či spíše pod ruce profesionálům nabídlo Gastro Hradec příležitost kochat se krásou jejich výtvorů, ocenit pečlivou přípravu a často doslova piplavou práci, zejména při divácky oblíbené soutěži ve food carvingu neboli v uměleckém vyřezávaní z ovoce a zeleniny na čas.

„Mile nás překvapilo, kolik soutěžících připravilo své exponáty a vážilo cestu do Hradce Králové. Přeci jenom jsme se 25. ročníku dočkali po tříleté pauze vynucené kovidem. Jsme rádi, že Gastro Hradec navázalo bez problémů na svoji pověst svátku kuchařů a cukrářů,“ řekla Helena Urbanová z pořádající pobočky Východní Čechy Asociace kuchařů a cukrářů ČR, která stojí za organizací Gastra Hradec od samotného počátku.

Více než 200 soutěžících bojovalo hned v několika kategoriích; pro některé z nich je hradecká akce součástí přípravy na účast v mezinárodních soutěžích. Své regionální příležitosti k porovnání svých schopností využívají také studenti gastronomických škol v Hradci i okolí.

Cenu primátorky města Hradec Králové převzala Jitka Buchtová ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec za svůj perfektní výkon v kuchařské artistice, jedné ze soutěžních carvingových disciplín. V kategorii Kuchař zvítězil Martin Franc z VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Hradec Králové, vítězný titul z řad Kuchařů – juniorů získal Michael Veselý ze stejné školy. A místní vzdělávací instituce slavila i nadále, kdy pomyslný hattrick uzavřel ziskem zlaté příčky v kategorii Kuchař – kadet svým vítězstvím David Petr. Zlato se udělovalo i v cukrařině. Za juniory jej získala Barbora Kolaříková, v kadetech zabodovala Natálie Malíková.

Ivana Borovková