V Centru Orion pomáháme rodinám pečujícím o děti i dospělé s postižením. Mnoho zkušeností máme také s osobami s PAS. Základem je znalost jejich osobnosti, protože každý je originál – zcela v rozporu se zevšeobecňujícími mýty. V první řadě je tedy musíme pochopit, navázat vztah založený na důvěře a porozumění. Tak, jak jsou každý jiný, mají i rozdílné vlohy a zájmy.

Hodně se věnujeme arteterapii, ale také moderním metodám a pomůckám, jako jsou terapie Neurofeedback a Acces Bars či zpětnovazební rukavice RAPAEL. Také se učíme využívat speciální relaxační koncept Snoezelen.

Mirka Červinková, ředitelka rychnovského Centra Orion.
Vidíme v tom smysl, říkají hostitelé, kteří pomáhají rodinám s postiženými dětmi

Práce s osobami s PAS nás baví i naplňuje. Co myslíte, zvládl by ji také laik? „Ano, určitě by ji zvládl!“ ujišťuje ředitelka Centra Orion v Rychnově nad Kněžnou Mirka Červinková.

A hned vysvětluje nejnovější projekt, v rámci kterého může pomoci kdokoli z nás. „Máte-li otevřené srdce, zapojte se do projektu HOMESHARING. Je to moderní cesta, jak formou solidární pomoci odlehčit rodinám dětí s autismem, ale nejen jim. Jedná se o pravidelný pobyt dítěte v rodině hostitelů, kteří se o něj starají jako o člena své domácnosti.“

Zaujal vás HOMESHARING a chcete se o něm dozvědět víc? Neváhejte nás kontaktovat (Mgr. Marie Vrzáková, tel. 725 190 990, vrzakova@centrum-orion.cz). Více se dozvíte na www.centrum-orion.cz.

Jiří Raichl