Akce začala uvítáním závodnic a závodníků, připomínkou zásad kodexu cyklisty a krátkou instruktáží o bezpečnosti jízdy. Nechyběla ani krátká kulturní část, neboť zazněla báseň Modlitba cyklisty. O její upřímnosti snad svědčí úvodní verše: Prosím tě, cyklopane, ať nic zlého se nestane, ať probíhá všechno mile, bych dojel až do cíle, drž nade mnou svoji ruku, bych nezažil žádnou muku…

Křest sprejem!
Žižkovy sady rozjasnil Křest sprejem. Návštěvníci festivalu obdivovali graffiti

Závodníci a závodnice vybaveni pořadovými čísly startovali společně, ale postupně podle věkových skupin 60+, 70+ a 80+. Start i cíl jedenáctikilometrového okruhu byl u lesního občerstvovacího stánku U Vlka. A na čem se jelo? Závodní stroje účastníků byly také různého stáří. Většinou jsme mohli vidět městská a trekkingová kola, ale i kvalitní silniční kola s galuskami, objevila se i netradiční trojkolka ale na vlastní pohon, elektrokola byla jen tři, ta ale jela jen kondičně mimo soutěž. Ač povrch okruhu byl z velmi dobrého asfaltu, objevila se i kola horská. Proto přístup seniorek a seniorů k závodu byl různý. Někteří brali závod jako kondiční vyjížďku jarním lesem. Jiní, mezi nimi i autor tohoto článku, si porovnáním dosaženého času s lety předcházejícími ověřovali rychlost chátrání svého fyzického fondu nebo technického stavu jízdního kola.

Ale byli i tací, kteří jeli celou trasu s plným nasazením. Určitě nejzajímavější byl dojezd čela peletonu žen v kategorii 60+, kdy o vítězce rozhodl sprint v posledních metrech. Zlaté, stříbrné a bronzové medaile získali a nejlepšími byli: ženy 60+ Lenka Rossi, Ilona Hromádková a Zuzana Luňáčková - muži 60+ Vítězslav Krpata, Karel Novák a Milan Kufr - ženy 70+ Eva Horníková, Vlasta Bártová a Zdena Jergeová - muži 70+ Jaroslav Brzák, Přemysl Darius a Jaroslav Rohlena - ženy 80+ Libuše Páslerová - muži 80+ Miloslav Poruba, Kamil Pavlásek a Oldřich Holásek. Celkový vítězem podle dosaženého času byla Lenka Rossi.

Hudební happening s Filharmonií Hradec Králové.
OBRAZEM: Hradečáky potěšil hudební happening s Filharmonií pod letním nebem

Organizace klapala bezchybně, protestů nebylo. Všichni dostali pěkné upomínkové diplomy s karikaturou Stanislava Rejchrta. Nejstarším startujícím byl sportovec tělem i duší Kamil Pavlásek (86). Hlavní však bylo, že všichni dojeli zdrávi a natěšeni na další kilometry sezóny na svém milovaném jízdním kole.

Velké poděkování všech přítomných patří i tradičním hlavním organizátorům akce, manželům Jaroslavu a Martě Novákovým.

Již dnes se těšíme na 7. ročník Seniorské cyklostezky 2022, který se bude konat opět v květnu a určitě bude tak dobrý jako ten letošní.

A na závěr ještě připomenutí textu 1. sloky písně hradeckých senior-cyklistů:

„My jsme ti cyklisti, hradecká krev, my kolo nedáme za celý svět, na kolo nasednem, do světa vyjedem, do světa vyjedem, vyjedem hned!“ (zpívá se na známou Hašlerovu melodii).

Jaroslav Rohlena