K choulostivým keřům přihrnujeme zeminu, rašelinu nebo štěpku a následně po opadu listí či příchodu mrazů je zakryjeme chvojím. Nové výsadby můžeme také chránit vzdušným obalem z bílé netkané textilie, která rostliny stíní a chrání je proti mrazovým trhlinám na kůře.

Tipy na víkend 21. a 22. listopadu: Zkuste vědomostní kvízy a zajímavé hry

Réva vinná velmi často v tuhých zimách trpí mrazem. Dřevo namrzá, což se projeví pozdním rašením a tedy i pozdějším nasazením květů, takže hlavně hrozny pozdních odrůd pak většinou nedozrají. Účinným opatřením je obalit hlavně mladé rostliny například bílou netkanou textilií. Toto opatření je nutné provádět v okrajových oblastech pro pěstování vinné révy.K choulostivým keřům přihrnujeme zeminu, rašelinu nebo štěpku a následně po opadu listíči příchodu mrazů je zakryjeme chvojím. Nové výsadby můžeme také chránit vzdušným obalem z bílé netkané textilie, která rostliny stíní a chrání je proti mrazovým trhlinám na kůře.

Metropolí Královéhradeckého kraje je Hradec Králové
Čeká parkování v Hradci revoluce? Náměstkyně chce zpoplatnění v celém městě

Do truhlíků nebo květináčů vysazujeme petržel, pažitku a cibuli zimní sečku. Tyto druhy lze výborně pěstovat doma za oknem a během zimy se tak zásobit čerstvou zelenou natí. Trs s dostatečným kořenovým balem vyryjeme a zasadíme do vhodné nádoby. Před přesazením doporučuji rostliny důkladně prolít vodou.

Petr Kumšta