"Je to strašné neštěstí a chtěla bych vyjádřit upřímnou soustrast rodinám obětí i zraněných lidí. Vím, že to pro ně, i pro všechny cestující ve vlaku bude nyní velmi těžké," uvedla s poněkud roztřeseným hlasem starostka.

"Já jsem tak velkou záchrannou akci zažila poprvé a musím vzdát hold všem záchranářům, profesionálním i dobrovolným hasičům a také místním lidem, kteří pomáhali zachraňovat životy. Každý věděl co má dělat, nikdo nepanikařil a rychle se snažili zraněným pomoci. Odvedli obrovský kus práce," ocenila.

Nehoda vlaků u Perninku
Česká železnice má slabé místo, i proto lidé umírají. Lokálkám chybí "pojistka"

Další články o tragické nehodě vlaků najdete ZDE

"Když byl vyhlášen poplach, naši dobrovolní hasiči okamžitě vyrazili. Museli čelit nepřístupnému terénu z obou stran tratě a na místo dojít pěšky a dostat sem i nezbytnou techniku pro vyprošťovací práce,  což záchranou akci velmi komplikovalo," líčila  starostka.

Ukáznění lidé

A také vysoce ocenila ukázněnost všech lidí ve vlacích. "Byla tam spousta dětí s rodiči i babičky s vnoučaty.  Přestože byli v šoku, ukázněně čekali, až budou přednostně vyproštěni a ošetřeni těžce zranění cestující. To mě opravdu dojalo," dodala starostka.

"A víte, na ty naše kluky jsem velmi pyšná, v té chvíli vůbec nemysleli na sebe, ale jen na to, aby pomohli lidem," složila starostka Tůmová poklonu dobrovolným hasičům i lidem z Perninku. I když se slzami v očích.

U Perninku na Karlovarsku se 7. července 2020 čelně srazily dva osobní vlaky.
Po nehodě vlaků na Karlovarsku se na trať vrátil provoz, strojvůdce byl zadržen