Jak uvedl policejní mluví Jiří Matzner, zadržený mladík je důvodně podezřelý z násilného trestného činu. „Jeho obětí je mladá žena, kterou policisté nalezli u Protivína u zapáleného vozidla BMW,“ upřesnil.

Nyní podle jeho slov se jihočeští vyšetřovatelé zabývají neodkladnými úkony trestního řízení. „Podrobnosti ke zločinu zveřejníme v pondělí,“ dodal Jiří Matzner.

Obžalovaný J.B. (na snímku vpravo) u opavského okresního soudu s právním zástupcem.
Sebevražda ve Výměně manželek: Pozůstalí viní režiséra, prý chtěl adrenalin

Jak se podařilo zjistit Deníku, rodiče oběti žijí v Bavorově na Strakonicku. Starosta Miroslav Fenc odmítl tragédii komentovat. „Nezlobte se, nebudu se k tomu vyjadřovat. Jsem vázán mlčenlivostí, jak kvůli policii, tak z osobních důvodů,“ sdělil.

Obyvatelé městečka byli sdílnější, avšak chtěli zůstat v anonymitě. V Bavorově kvůli hrůznému zločinu panuje stísněná nálada. Nedávno se podle zjištěných faktů provdala mladší sestra oběti, a tak je logicky celá rodina velmi otřesena. „Ta dívka, která bohužel zemřela, byla velmi slušná, nikdy snad nevzala vulgární slovo do úst,“ uvedla místní podnikatelka.

Bavorovští odhadují, že dívka se musela stát obětí nešťastné schody náhod. „To BMW bylo její, možná zastavila někomu cizímu,“ míní další z občanů.

Dobrá zpráva o zadržení pachatele už se dostala i k Bavorovským a lidem z okolí Protivína. „Jsme rádi, že ho alespoň už mají, protože jsme měli strach, že by se mohlo stát něco někomu dalšímu,“ komentoval starší muž. Lidé v Bavorově se podle něj totiž báli hlavně o své děti. „Opravdu máme radost, že už je za katrem,“ ulevil si.

Zleva Petra Hälbigová a Martina Vojtíšková
Pomáhá řešit domácí násilí. Policistka Petra nyní dosáhla ocenění

Spekulují taky o důvodech, jak se ctnostná a bezkonfliktní dívka dostala do jeho společnosti. Nikdo neví, jestli šlo o přepadení, nebo jejího tajného ctitele. "Mohl stopovat, jít pěšky z nějaké akce, kterých o víkendu bylo několik, a úplně náhodu se s ní setkat," míní další zasvěcená a kroutí hlavou.

Policejní manévry

Podle obyvatel Záboří, které je nedaleko místa nálezu dívčina těla a zapáleného BMW, se v sobotu večer na místě pohybovalo značné množství policistů. „Viděli jsme policejní automobily a pak i psovody,“ sdělil místní muž.

Jak uvedl zpravodaj MF Dnes, pátrací akce pokračovala i další dny a oběť měla aktuálně žít na samotě v katastru Bernatic na Písecku. List také spekuluje o možné sadistické vraždě, u cesty měly ležet části dívčina těla. To však policie zatím nechtěla komentovat.

Žena v Chomutově mrštila dívkou o zem a dupla jí na hlavu
Nelítostný útok v Chomutově: Žena mrštila dívkou o zem a dupla jí na hlavu

Štamgasti z podolského hostince, který leží nedaleko od dívčina údajného bydliště, ve čtvrtek večer o případu nic podrobnějšího nevěděli. „Můžeme vám jen říct, že se tu pohybovali policisté a zaznamenali jsme i vrtulník,“ osmělil se jeden muž. V obci podle něj žije asi tři sta obyvatel. „Všichni se neznáme, jsou tady také přistěhovalci. A už vůbec nemáme přehled o širokém okolí,“ vysvětlil.

Policie podle dalších lidí z Bernatic pátrala po někom podezřelém. „Je však zvláštní, že se nikdo neptal na konkrétní osobu, a třeba se také nikde neobjevily fotky toho ohořelého auta,“ komentovala místní žena.

V sobotu 4. září večer mezi Protivínem a Zábořím na Písecku jihočeští policisté objevili ohořelé vozidlo. Černé BMW 120 D s plzeňskou SPZ 6P32567 souvisí se závažným zločinem. Kvůli vyšetřování však zatím policie další fakta nechce zveřejňovat. Požár na lesní cestě u rybníčku podle indicií někdo založil úmyslně, a chtěl tak maskovat své počínání.

Jak uvedl sever Aktu.cz, posléze se spustila velká pátrací akce, při které byl nasazen i policejní vrtulník s termovizí. Uvnitř automobilu se podle uvedené agentury mělo navíc nacházet ženské tělo.