Přidal několik fotek i video. „Na Děvičky chodím pravidelně, ale to, co jsem tam viděl, je hnus. Cedule přibité hřebíky do původních zdí či do stromů, to je vrchol. Nechápu, že nezvolili jiné řešení, třeba umístění na dřevěné kůly,“ okomentoval pro Deník Rovnost.

Místo navštěvuje pravidelně. „Vypadá to, že to, na co jsme byli na zřícenině zvyklí, už končí, jelikož mají v plánu osadit okna mřížemi a spoustu jiných zábran všude možně, aby se nikdo nikam nedostal! Tomu se říká záchrana hradu narušovat takovýmto hrubým způsobem zdi? To snad ne!“ napsal ve svém příspěvku na facebooku.

Prosetín trápí hluk a prach z projíždějících náklaďáků
Hluk a provoz trápí Prosetín. Lidé z okolí lomu se bojí přihlásit děti do školy

Spolek Památky Pálavy, který stojí za projektem obnovy Děviček, se však brání. „Cedule byly provizorní a již jsme je částečně odstranili. Umístili jsme je do míst, kde reálně hrozí nebezpečí úrazu či pádu. Nejen o vzhledu nových, decentních, se budeme bavit zítra na kontrolním dni. Řešit chceme s Jiřím Matuškou z vedení Chráněné krajinné oblasti Pálava i zábradlí, zátarasy a podobně,“ uvedl v pondělí odpoledne prezident spolku Marek Ševeček.

Jak poznamenal, většina návštěvníků památky je slušných. „Najdou se zde však dvě procenta těch, kteří nerespektují žádná nařízení a doporučení a chovají se nevhodně. Odstraňují zátarasy, zkracují si cestu místy, kde to není povoleno, odhazují odpadky a sklepení si někteří z nich pletou s toaletami. Takže denně likvidujeme také výkaly. A o tom, že opilí lezou do oken, kde jim hrozí zřícení, a prázdné lahve od vína házejí do Pavlova, ani nemluvím. Když jim něco řekneme, jsou díky vlivu alkoholu agresivní,“ konkretizoval Ševeček, který si s nadšenci ze spolku vypůjčil hrad od Lesů České republiky.

Mnoho povyku pro nic? 

Mnozí lidé se v komentářích na sociální síti Facebook postavili na stranu spolku. Jiní zase souhlasili s vyjádřením Matouška. „Současní nájemci odpovídají za bezpečnost na hradě, proto ty cedule. Je to nutné. Hřebík v původní maltě nebo cihle bych jako poškození památky nepovažoval. Nevratná poškození hradu, která hrozí nájezdy turistů, jsou mnohem závažnější,“ napsal například Lukas Veznik.

Valdštejnské imaginárium a organizace Péče o duševní zdraví nabízí v Dušebudce psychologické i sociální poradenství. Akci v sobotu zakončí Svatojánská slavnost v lodžii.
Ne, to nejsou záchodky. Přijďte se vypovídat z trápení, láká jičínská Dušebudka

K příspěvku se vyjádřil kupříkladu i Antonín Hrabal. „Klasický Shakespeare, mnoho povyku kvůli ceduli. Já tady bydlím, tak vím, že je jen otázka času, kdy někdo bude chtít nějakou fantastickou fotku a spadne. A pak se bude řešit, proč tam pro blbce není žádná cedule,“ okomentoval.