Podle oficiální zprávy hygieniků ke zlepšení situace v kraji významnou měrou přispěla právě mimořádná opatření v jednotlivých oblastech, která byla uvolňována postupně. 

"Lokality s dříve zvýšenou nemocností v našem kraji se významně zklidňují a nevykazují žádný růst rizika," uvedli v pátek hygienici moravskoslezské stanice. Podle jejich oficiální zprávy nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, významně nerostou počty hospitalizovaných.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Jak se opět změní pravidla při nošení roušek

"Mortalita je velmi nízká a většina případů je bezpříznaková nebo jen s lehkým průběhem. Nejde o nekontrolované plošné šíření regionálního rozsahu," zdůvodňují dále rozhodnutí zrušit stávající mimořádná opatření pro okres Frýdek-Místek.

S účinností od 1. září ale Ministerstvo zdravotnictví znovu zavádí na území České republiky celoplošná opatření, a to v jednotlivých oblastech, které rovněž byly předmětem úpravy mimořádného opatření Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě.

"Tato celostátní opatření korespondují s epidemiologickou situací v kraji a jsou přiměřená výše popsané epidemiologické situaci," komentují rozhodnutí ministerstva dále ostravští hygienici.

Sanace rafinérie Ostramo
Ostrava skrývá jednu z největších ekologických zátěží ČR: rafinérii Ostramo

Od 1. září bude opět povinné nošení roušek ve všech prostředcích veřejné dopravy, ve veřejných vnitřních prostorách (úřady, sociální a zdravotní zařízení) a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Povinné roušky budou i ve volebních místnostech během říjnových krajských a senátních voleb.

Výjimku z nošení roušek budou mít děti do dvou let a osoby s poruchou intelektu. Nemusí je nosit ani moderátoři, vystupující umělci, soudci a další účastníci soudních jednání - více zde. 

Bouřka. Ilustrační snímek
VÝSTRAHA: Moravu a Slezsko zasáhnou o víkendu silné bouřky

Kraj byl dosud rozdělený na tři zóny. Jednou je Bruntálsko s územím Krnova a Rýmařova, tam platila jen celostátní opatření. V dalších okresech museli provozovatelé obchodů zajistit pravidelnou dezinfekci nákupních košíků a vozíků a vedení nemocnic testování všech přijímaných pacientů.

Nejpřísnější pravidla platila pro Frýdecko-Místecko. Roušky byly povinné i v osobních autech a ve všech budovách mimo bydliště. V Moravskoslezském kraji je v zemi nejvyšší nemocnost, na 100.000 obyvatel tam připadá takřka 450 nakažených koronavirem.

K TÉMATU

Celkem se v Moravskoslezském kraji od začátku epidemie podle dat platných ve čtvrtek nakazilo koronavirem 5377 lidí. Podle údajů chytré karantény je v kraji aktuálně 503 nakažených, z nich je 22 lidí hospitalizováno, 4783 lidí se infekce zbavilo a 91 jich s covidem-19 zemřelo.

Ostravští hygienici ruší od 1. září mimořádná opatření kvůli šíření covidu-19 platná pro Moravskoslezský kraj. V celém kraji ale budou od stejného dne platit celostátní opatření. Tedy povinnost nosit roušky ve vozech MHD, na úřadech či ve zdravotnických zařízeních.