„Přijelo osmadvacet studentů technických vysokých škol, pro které energetici připravili dvoutýdenní odbornou stáž plnou prohlídek výrobních technologií, přednášek i poznávání regionu,“ uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Účastníci si za dva týdny ověří znalosti o energetice, osobně se seznámí s fungováním jaderné elektrárny. Pobesedují s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, setkají se s ředitelem elektrárny Romanem Havlínem.

Každoročně se na tuto stáž hlásí několik desítek studentů z celé republiky i ze Slovenska. Pouze zhruba třicítka z nich, která nejlépe splní vstupní testy, posléze může přijet. Letos se účastní téměř polovina studentů z regionu elektrárny, kteří se o jadernou energetiku zajímají už od střední školy.

Beata Parkanová
Filmaři shánějí v Třebíči komparz. Natáčet budou v září v židovské čtvrti

„Z důvodu platnosti preventivních anticovidových opatření bude letošní program postaven především na přednáškách a besedách s odborníky a zaměstnanci. Částečné omezení se týká provozu elektrárny,“ řekl mluvčí Bezděk. I tak se studenti podívají například do strojovny, chladicí věže, skladu použitého jaderného paliva nebo do havarijního štábu.

„Přibližně pro třetinu účastníků je Letní univerzita dobrým startem perspektivní pracovní kariéry,“ říká specialistka strategického náboru Skupiny ČEZ Linda Navrátilová.