Obvodní soud pro Prahu 6 (který se věcí zabýval proto, že v jeho územní působnosti leží ruzyňská věznice) žádosti Kottové o předčasné propuštění po třech odsezených letech vyhověl. S ohledem na dobré chování ve výkonu trestu i vzhledem k faktu, že se jednalo o její první odsouzení. Na jeho rozhodnutí z 16. června v úterý upozornil server iDnes.

Mluvčí soudu Zuzana Barochová upřesnila, že propuštění na podmínku provází sedmiletá zkušební doba a vyslovení dohledu. Znamená to, že v případě porušení zákona v určené lhůtě by následoval návrat za mříže – a ze svého jednání bude navíc odsouzená muset skládat účty probační a mediační službě.

Manžel zůstal za mřížemi

V Rathově kauze Kottová figuruje nejen jako někdejší ředitelka kladenské nemocnice (jíž šéfovala ještě s příjmením Pancová a vliv měla i na rozhodování v dalších oblastních nemocnicích Středočeského kraje), ale podle zjištění soudů měla společně s někdejším partnerem a nynějším manželem Petrem Kottem patřit také k hlavním strůjcům trestné činnosti. Tato dvojice se podle verdiktu podílela jak na organizování korupčních manipulací s veřejnými zakázkami, tak i přímo na vybírání úplatků a jejich rozdělování. A právě před jejím domem v Rudné policisté v květnu 2012 zadrželi tehdy úřadujícího hejtmana a poslance Ratha s krabicí na víno obsahující sedm milionů korun v hotovosti.

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD a exministr zdravotnictví David Rath.
Nejvyšší soud odmítl dovolání v první větvi Rathovy kauzy, nic se nemění

O podmínečné propuštění žádal podle serveru také Petr Kott, který byl ve stejné kauze odsouzen taktéž k šesti letům vězení. Na rozdíl od manželky však s žádostí neuspěl. Trest si nadále odpykává i Rath, jemuž soud vyměřil pobyt za mřížemi ještě o rok delší. V minulosti se nicméně objevily informace, že oba odsouzení muži dostali příležitost uplatňovat svou lékařskou odbornost ve vězeňské nemocnici.

První větev korupční kauzy

Aktuální tresty, které vedle odnětí svobody pro hlavní aktéry znamenaly i citelné finanční sankce a zákazy činnosti, se týkají odsouzení v rámci takzvané první větve kauzy. V ní šlo především o zamýšlenou rekonstrukci zámku v Buštěhradu, jenž se měl proměnit v reprezentativní krajské sídlo ve stylu „středočeského Žofína“, a o úpravy hostivického gymnázia. Kriminalisté i soudy řešili také stavební a zdravotnické zakázky ve vztahu ke krajským nemocnicím – v tomto případě však odvolací senát Vrchního soudu v Praze, jenž odmítl důkazní hodnotu policejních odposlechů, o vině nerozhodl.

Projednávání případu provázela řada zvratů a středočeský krajský soud svůj verdikt dvakrát opakoval: v letech 2015 a 2018. Původní rozsudek totiž zrušil odvolací senát Vrchního soudu v Praze právě kvůli údajné nezákonnosti policejních odposlechů sloužících jako důkaz. I když Nejvyšší soud ČR v roce 2017 rozhodl, že odposlechy byly přípustné, vrchní soud k nim při projednávání druhého odvolání stejně nepřihlížel.

Exhejtman David Rath.
Vězněný exhejtman David Rath se dočkal: za mřížemi bude oblékat bílý plášť

Druhá větev kauzy, která je spojovaná se stavebními zakázkami a nákupem zdravotnického vybavení v nemocnicích v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi i s velkou zakázkou na nákup sanitek pro záchrannou službu, prošla jednáním u krajského soudu podstatně plynuleji. Zatím nepravomocný verdikt zpřísňuje dřívější tresty některým z aktérů první větve – včetně Ratha i Kotových – ale v rozsudku se objevují i nová jména. Jak osob, tak nově také firem. Nyní se čeká na jednání odvolacího senátu. Jeho přípravy odsunula aféra s údajnou korupční nabídkou na pražském vrchním soudu: jedna odsouzených firem měla údajně dostat vzkaz, že si lze zaplatit zmírnění trestu tak, aby byl pro ni méně citelný.