Pět let se věnuje focení dvacetiletý Vladimír Hammer, který se v prosinci vydal na focení meteorů. "Aby takový snímek vznikl, potřebujete co nejpřesnější předpověď počasí, plánování místa focení, trpělivost, štěstí a také teplé oblečení. Co se výbavy týče, tak určitě pevný stativ, zrcadlovku nebo bezzrcadlovku nejlépe se světelnějším objektivem. Není od věci také dálková spoušť," uvedl Hammer. A jak je možné, že je na jednom snímku tolik meteorů?

"Je to jednoduché. Taková fotografie se fotí většinou několik hodin. Profesionálové takové fotografie klidně fotí i celou noc, ne-li klidně i dvě. Po vyfocení se v postprocesu všechny fotky spojí a výsledek většinou stojí za to. Moje fotografie je spojena z 35 snímků - šest pro popředí Kašperku, deset pro noční oblohu a zbytek pro samotné geminidy, které padaly až do ranních hodin. Využívám bezzrcadlovku značky Fujifilm s objektivy stejné značky," vysvětlil fotograf.

Ilustrační foto
Miminko nechtělo čekat do porodnice, na svět přišlo na Štědrý večer doma

Focením a čekáním na správný okamžik strávil v noci venku čtyři hodiny. "Prosincový den byl velmi nejistý a vůbec jsem neměl tušení, zda bude vůbec obloha vidět. Všude totiž byla inverze. Začínal jsem společně s dalšími fotografy na Sušicku kolem 10. hodiny večer. Tam se po chvíli nahnala vyšší vrstva oblačnosti a většina to vzdala. Pár nadšenců se ale nevzdalo a boj pokračoval. Správné místo se objevilo až kolem půlnoci. Kolem inverze, ale nad ní už jen hvězdná obloha," dodal Hammer.

Fotografie byla pořízena v noci z neděle na pondělí 14. prosince.