Upozornění zveřejnilo vedení města i na svých stránkách a sociální síti. „V ulici Lesní provádí i nadále lesní správce po setmění průběžně lov prasat za účelem vytlačení černé zvěře dál do lesa, to znamená, že v lese se střílí. Z hlediska bezpečnosti není přípustné, aby černá zvěř chodila po sídlišti, kolem vchodů bytových domů i na kraji lesa přímo u silnice, a to nejen večer. Stádo ztrácí přirozenou plachost a pohybuje se zde i během dne,“ upozorňují zástupci radnice. A důrazně po místních žádají, aby na daná místa večer nechodili. „Znovu vás tedy důrazně prosíme, nechoďte lesem ani poblíž lesa po setmění a už vůbec ne se psy,“ píše se na stránkách města.

Atrakce a zábava v milovickém zábavním parku Mirakulum.
Zábavní park Mirakulum se otevře nejen dětem z dětských domovů

Vladimír Prokop, zástupce správce přilehlých lesů upozorňuje, že problém nemá jednoduché řešení. „Problém s černou zvěří v okolí Milovic, kdy často dochází i k jejímu pohybu v obydlené části města, není problémem vyšších stavů, ale výskytu jedné tlupy divokých prasat, která se usadila v lokalitě bývalé pískovny v blízkosti Lesní ulice. Zvěř častými střety s lidmi prakticky ztratila plachost a velmi urputně si brání svoje teritorium. Čas od času se přesunuje přes město i do lokality vodního toku Mlynařice,“ uvedl Vladimír Prokop, vedoucí Lesní správy Lipník spadající pod Vojenské lesy a statky ČR.

Došlo i k napadení psa

Podle jeho slov je černá zvěř velmi inteligentní a dobře se přizpůsobuje změnám prostředí, ve kterém žije.

„Město se rozrůstá a nové domy se staví stále víc v blízkosti lokalit, kde žije černá zvěř desítky let. V měsíci březnu se tlupa rozrostla o dalších asi 20 selátek a urputnost vedoucí bachyně v jejich bránění se velmi zvýšila a došlo i k napadení psa,“ doplnil Vladimír Prokop.

Vojenské lesy ve spolupráci s milovickou radnicí, městskou policií a především s pomocí místních pohyb černé zvěře monitorují. V místech, kde je to možné, provádějí redukční odstřel s cílem vytlačit černou zvěř z okolí města. „Prosíme občany, kteří zaznamenají jejich pohyb kdekoli ve městě nebo jeho blízkosti, aby informovali Městskou policii Milovice,“ žádá správce přiléhajících lesů.

Respirátor zaujal už mimo jiné NATO či americké námořnictvo.
Česká maska proti koronaviru: příklad vědy v praxi. Respirátor zaujal i NATO