Více než stovka Čechů a Němců projevila svůj nesouhlas s uzavřenými hranicemi. Sešly se tam i rozdělené rodiny, z nichž část žije v Německu a část v Čechách a nemohou se bez komplikací navštěvovat. Nechybělo ani něco na zub a šumivé víno.

Poté si všichni ve svém jazyce zazpívali oblíbenou písničku obou národů od Karla Gotta Včelka Mája, přidali ještě od Ivana Mládka Jóžina z bážin. Na celou akci dohlíželo několik policistů a nedaleko zaparkovaná policejní dodávka s těžkooděnci ze speciální policejní jednotky z Ústí nad Labem.

30letý recidivista z Teplicka během nouzového stavu stihl skoro 20 vloupaček
Recidivista kradl na Ústecku jako o život. Dopadení zloděje ztížila rouška

Lidé se sešli už podruhé na akci Soboty pro sousedství. Koná se každých 14 dní. Akci pořádá Ústečan Jan Kvapil z Univerzity J. E. Purkyně, spolu s Klubem českoněmeckého partnerství, aby poukázali na těžké a nedůstojné životní situace, které s sebou uzavření hranic nese a které dopadají na desítky až stovky tisíc obyvatel hlavně v pohraničí. Nechtějí přitom zlehčovat pandemii ani zpochybňovat opatření v souvislosti s ní přijatá. „Před čtrnácti dny přišlo asi sedmdesát lidí. Teď hodně přes stovku, až ke sto padadesáti,“ řekl Kvapil.

Většina míst setkání je podél česko - německé hranice, jedno setkání bylo připraveno na hranici s Rakouskem a jedno na česko - polské hranici. Akci provází Výzva za svobodné sousedství, která vybízí autority, aby hranici otevřely.

„My, lidé, co žijeme po obou stranách pomyslné hranice, sousedé, přátelé a příbuzní z obou stran, víme, že hranice je jen slovo. Žijeme v jednom prostoru, v jedné krajině, sdílíme společné nebe, lesy, louky a cesty. Sdílíme vše živé, co v pohraniční krajině žije. Sdílíme i svá města a vesnice, obchody, řemeslné dílny, restaurace či hospody a společně s nimi i své životy. Pomáháme si při neštěstích, půjčujeme si hasiče, záchranné služby, policisty. Potkáváme se tak, jako se potkávají občané z různých čtvrtí velkoměst, jako jsou třeba Praha, Vídeň nebo Varšava,“ uvádí výzva, kterou podepsala řada osobností z Čech, Polska a Německa.

Odběrové místo pro odebírání vzorku na koronavirus u Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem
Dobrá zpráva. Samoplátci dají za test na koronavirus v Ústí méně