Foto má název „Lyrid Meteors from the Constellation Lyra“ (Lyridy z Lyry) a Horálek ho pořídil v Čáslavské zátoce Sečské přehrady. Na Horálkově snímku je vidět kromě 29 meteorů také letní úsek Mléčné dráhy, jasné hvězdy Vega nebo Altair a samozřejmě klidná hladina Seče.

Po zhruba 27 hodinách letu se dnes kosmická loď Crew Dragon (na snímku chvíli před spojením) soukromé americké společnosti SpaceX v automatickém režimu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).
Jak dlouho budou astronauti na ISS? Test lodě SpaceX naplánovali na konec května

„Sečská přehrada se tak stala oficiálně nejfrekventovanějším místem naší krajiny, které se objevilo ve výběru prestižního Astronomického snímku dne NASA,“ podotkla Česká astronomická společnost.

Seč ve výběru popáté

Snímek NASA publikovaný 12. května 2020 je výsledkem několikanočního snímání. Pozadí snímku – obloha s Mléčnou dráhou nad hladinou Seče – bylo vytvořeno v noci maxima roje (v noci z 21. na 22. dubna) z břehu „Čáslavské zátoky“ jako panorama, zatímco druhý aparát snímal celou oblohu časosběrně. Časosběrné snímání probíhalo i v nocích před maximem a po něm. Záběry meteorů pak byly do podkladového snímku přidány matematicky. Lze díky tomu poznat, že 29 zachycených rojových meteorů vylétá soustředně z místa poblíž jasné hvězdy Vega v souhvězdí Lyry, po němž roj nese svůj název.

Roj Lyridy není veřejnosti tolik znám jako například letní Perseidy nebo podzimní Leonidy. Zaznamenat takto Lyridy v Česku je velmi obtížný úkol.

Tento snímek NASA je v pořadí již 5. pořízený právě ze Sečské přehrady. V rámci naší krajiny je to v NASA zatím nejpublikovanější místo. V naší fotogalerii přikládáme i další snímky Petra Horálka.

Satelitní složený snímek hory Olympus Mons na Marsu, nejvyšší známé hory ve sluneční soustavě. Jde o štítovou sopku s několikanásobnou kalderou
Na Marsu existovaly sopky. Vědci mají důkaz přímo z nitra rudé planety

Astronomický snímek dne NASA je nehonorovaný, ovšem prestižní výběr obrázku s astronomickou či kosmonautickou tematikou, který probíhá už od roku 1995.

„Jsem z Pardubic, ale nejvíc času trávím na Ústupkách u Sečské přehrady (pokud nemám nějaké focení v zahraničí,“ uvedl pro Deník Horálek. Živí se přednáškovou činností, fotografickými kurzy, fotkami interiérů, svateb a podobně.