Celou budovu, uvnitř níž se střílelo, kontrolovali policisté z Útvaru rychlého nasazení (URNA). Na místě činu zasahovala posádka záchranářů včetně lékařky a inspektora provozu. Podle mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jany Poštové utrpěla asi padesátiletá žena velmi vážná poranění.

Nebezpečný muž na útěku před policií postřelil pracovnici úřadu práce v Bělehradské ulici v Praze.
Svědkyně smrtelné střelby v Praze: Nic jsme neslyšeli. Až pak nastal mumraj

„Záchranáři zajistili dýchací cesty a pokračovali v resuscitaci, kterou prováděli i laici na místě před našim příjezdem. Nakonec se funkci srdce podařilo obnovit,“ oznámila nejprve dobrou zprávu mluvčí Poštová. Oběť byla převezena do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde přes veškerou snahu lékařů velmi závažným zraněním podlehla.

Podle policie držel muž zbraň nelegálně. Motiv činu zatím znám není.

Policie prosili svědky o pomoc

Kriminalisté pracují s verzí, že by útočníkem mohl být hledaný Jiří D., po kterém pátrají v souvislosti s případem poleptání kyselinou ve středních Čechách. V pátek na parkovišti u firmy Aero Vodochody v Odolené Vodě zaútočil na bývalou kolegyni, které způsobil poleptání dýchacích cest i obličeje. Nebezpečný muž o víkendu v pražské Libni do bytu, kde se měl ukrývat, navíc nastražil výbušný systém. Při zásahu se zranil policista.

Pražští policisté prostřednictvím twitterového účtu poprosili řidiče, kteří projížděli zhruba v 10:45 okolo Bělehradské ulice a mají v autech palubní kamery, aby se ozvali na linku 158: „Ať se nám ozvou i případní svědci, kteří se v uvedený čas pohybovali v okolí a k případu mají jakoukoliv informaci.“

„Upozorňujeme veřejnost, aby se nikdo nesnažil muže na útěku zadržet, neboť může být ozbrojen. Mohl také opustit hranice hlavního města,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová reportérovi Pražského deníku na místě. Podle něj rovněž některé školy v okolí z bezpečnostních důvodů zavřely a nepouštěly děti na vycházku, ačkoliv od policistů žádný pokyn nezazněl.

Hledaný úřednici vyhrožoval

Hledaný muž zveřejňoval na YouTube a na speciálně zřízeném webu videa, na nichž pomlouval (také v anglickém jazyce) bývalé kolegy i vedení firmy Aero Vodochody, kde pracoval jako konstruktér a která mu v roce 2015 neprodloužila smlouvu. Měl pocit, že se tak stalo „na pokyn zhrzené zaměstnankyně partičkou nemocných psychopatů ve funkcích ředitelů“. Údajně muž neopětoval ženiny city. Městský soud v Praze se loni v květnu společnosti zastal a nařídil obžalovanému činnost ukočnit a Aero Vodochody odškodnit milionem korun.

V jednom z příspěvků podle webu Blesk.cz napsal, že si pro něj přišla domů „kriminálka“ – prý proto, kdyby zabil L. z úřadu práce za to, že mu nepřiznala podporu 14 tisíc měsíčně po dobu 11 měsíců a vyřadila ho z evidence uchazečů, čímž jej připravila o peníze. Znalci vypověděli, že muž není psychicky nemocný, ale trpí poruchou osobnosti.

Sobotní zásah policistů v Praze 8.
Exploze ve dveřích. Výbuch při policejní akci v Praze 8 zranil policistu

„Nevíme, jak se dostal dovnitř,“ uvedl v rozhovoru s novináři Viktor Najmon, ředitel tamní pobočky Úřadu práce ČR. „Všem pracovníkům jsme vyšli vstříc a zajistili psychologickou podporu,“ dodal s tím, že všichni zaměstnanci po policejním výslechu opustili úřad. Pracoviště v Bělehradské ulici bude až do pátku 2. 7. uzavřeno.

Kvůli zásahu byla zastavena také tramvajová doprava mezi zastávkami I. P. Pavlova a Otakarova. Linky 6 a 11 jezdily jinudy. Stovky policistů po celé metropoli po pachateli pátrály. „Případ vyšetřují kriminalisté z oddělení vražd pražské policie. Děláme maximum pro jeho dopadení,“ informovala Kropáčová.

Okolo 15. hodiny se jim to povedlo. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba pomohl k dopadení i městský kamerový systém. „Neuvěřitelně precizní a rychlou“ práci kolegů pochválil veřejně také policejní prezident Jan Švejdar.