Předposlední patnácté místo, dvanáct bodů. Takový podzim ve fotbalové divizi C si v Kratonohách rozhodně nepředstavovali. Tým, který vystupoval pod hlavičkou Olympia Hradec Králové/Kratonohy, měl po šesti kolech pouhé dva body a tak došlo k výměně trenérů, kdy Zbyňka Dujsíka nahradil bývalý prvoligový hráč Filip Klapka, ale na víc než na posun na předposlední příčku divizní tabulky to nestačilo.

Filip Klapka.Zdroj: archivJak se s odstupem času v Kratonohách hledí na vystoupení týmu v podzimní části?
V celkovém vyznění je to určitě velké zklamání. Tabulkové postavení i počet bodů hovoří za jasně.

Přitom v letní přípravě tenhle tým vyhrával, porážel i silné týmy z ČFL. Mohlo mu to uškodit?
Je možné, že u kluků došlo k nějakému pocitu, že všechno půjde dobře. Co vím i od hráčů, tak zlom přišel těsně před začátkem sezony, kdy mužstvo v Lanškrouně vypadlo z poháru, navíc Kabeláč dostal červenou kartu a tři zápasy stop. Tam byl nejspíš prvopočátek.

Psychikou do té doby sebevědomého týmu musel následně otřást i samotný vstup do divize a dva debakly - doma se Mšenem 1:6 a ve Vysokém Mýtě 1:5.
Je to tak. Asi bylo hodně znát, že vypadl stabilní stoper a personální obsazení nebylo takové, aby byl adekvátně nahrazen. Tehdy hrál tým na tři obránce a když pak vypadl klíčový stoper, který měl defenzivu držet, bylo to těžké.

Mančaft jste převzal před sedmým kolem, kdy měl dva body. Určitě jste chtěl mužstvo pozvednout. Podařilo se to alespoň z části?
Když to budu brát řečí čísel, tak pak jsme získali deset bodů. To se vcelku povedlo. Teď nekoukám na to, jestli byli předtím těžší soupeři, nebo jsme pak hráli vícekrát doma. Spíše mě šlo o změnu klimatu v týmu a nějaké pohody. Věděli jsme, že hlavní problém byl v hlavách hráčů. Když se nedařilo, těžko jsme to mohli proti lepším týmům lámat jen fotbalovostí.

Střelecké tabulce Fortuna Divize C vévodí kanonýr Trutnova Jakub Matějka.
Parádní den podle gusta Jakuba Matějky? Hattrick před posledním výkopem

Vedle koučování A týmu jste hrál i za béčko „sršňů“. Dalo se to skloubit? To musely být víkendy plné fotbalu, ne?
Podzim byl u mě fotbalově hodně bohatý. Když jsme se bavili s Mášou (gólmanem Maškem - pozn. aut.), tak říkal, že jak chodil za áčko i béčko, měl za podzim třicet zápasů. Já jich měl pětačtyřicet (zasměje se), ještě jsem vedl dorosteneckou osmnáctku FC Hradec. V béčku jde spíše o odfrknutí, než řešit něco fotbalově. Na druhou stranu personální situace byla kolikrát taková, že museli vypomáhat i kluci z áčka, kteří už měli v ten den jeden zápas v nohách. Ale museli jsme to nějak vyřešit. Tudy cesta rozhodně nevede, B tým pak nesplňuje to, proč jsme to chtěli hrát, čili pro zábavu.

Neměl jste někdy myšlenky pomoci jako hráč diviznímu A mužstvu?
Někdy se to nabízelo, ale jediné, kdy mě to napadlo, bylo v Náchodě. Jelikož naše personální situace v ten den nebyla ideální, tak jsem nad tím uvažoval, jinak ne.

Povedete „sršně“ i v jarní části divize C?
Jestli se nestane něco, co není v plánu, tak ano.

Bude hlavním cílem záchrana?
Jednoznačně. Po skončení podzimu jsme si to řekli s vedením, trenéry i hráči. Co se bude dít pak v létě, nás v tuhle chvíli nezajímá. Uděláme vše pro to, abychom na konci sezony figurovali na příčkách, které dávají možnost hrát divizi i v další sezoně. Jak s tím pak majitel naloží, to už je na něm.

Čekají tým nějaké hráčské změny?
Samozřejmě. Nechceme tu nikoho držet za každou cenu. Ondra Kraják nám sdělil, že z pracovních důvodů fotbal nebude časově stíhat. Podobné to je i u jeho bratra Lukáše. Dále je na odchodu Sebastian Chocholatý. Když mu to dopadne, chtěl by to zkusit jinde. Uvidíme, každopádně u nás má dveře otevřené.

A příchody?
Bude těžké k nám někoho dostat, ale nějaké hráče máme rozjednané. Samozřejmě bychom rádi nahradili vzniklé ztráty.

Zápas 5. kola fotbalové Divize C mezi týmy FK Jiskra Mšeno - Jablonec nad Nisou a FK Pardubice B se odehrál 8. září ve Velkých Hamrech.
„Měli jsme suverénně nejmladší tým. A obstál"