„Pro veřejnost to bude lepší, atraktivnější. A pro nás?“ rozjel odpověď na otázku, zda se mu líbí baráž o postup do první ligy Radim Ottmar, kapitán fotbalového Hradce. „Nevím,“ dodal upřímně zkušený brankář.

Novinka této sezony je opravdu diskutabilní.

Celé roky postupovaly do první ligy dva nejlepší týmy druhé nejvyšší soutěže. Letos to bude jinak. Hned po třicátém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude slavit jen vítěz, lídr tabulky.

Na mančafty na druhém a třetím místě budou čekat dvě utkání se soky z první ligy. Také v ní se totiž změnily pořádky. Přímo padá jen poslední, čtrnáctý a patnáctýse může zachránit, pokud zvládne boj s druholigisty.

„Všichni půjdou po prvním místě. Baráž je ošidná,“ řekl David Horejš, trenér Českých Budějovic, které před víkendovým startem jara vedou druholigové pořadí.

Hradec je třetí, v tuto chvíli by tedy hrál baráž se čtrnáctým mančaftem ligy. Sen o baráži mají – samozřejmě – i v Pardubicích. Tým je po podzimu pátý, za Hradcem zaostává o čtyři body.

Třetí východočeský klub v soutěži Chrudim se na jaře popere o záchranu.

Baráž o ligu
V baráži o postup (a udržení) do nejvyšší fotbalové soutěže se střetně čtrnáctý tým první ligy se třetím ze druhé a patnáctý se druhým. Hraje se na dvě utkání. U první dvojice (14. vs. 3.) má výhodu domácí odvety prvoligista, u druhé druholigista.

Termíny - 1. utkání, 28. a 29. května. 2. utkání, 1. a 2. června.

Ale zpět k baráži. Přestože se nakonec mohou o patro výš procpat tři druholigová mužstva, výkonný ředitel Hradce Jiří Sabou není této variantě nakloněný. „Pro mě osobně je to, že postupuje jen jeden přímo, prostě špatně,“ prohlásil rázně. „Pro druholigistu je to přes baráž složité. Hraje se i v Německu a kolik jich tam uspělo?“

To je dobrá připomínka. V Německu hraje dvojzápas o všechno šestnáctý tým první bundesligy s třetím z druhé. Toto pravidlo platí od sezony 2008/09. Právě v ní uspěl druholigista Norimberk, který poslal o patro níž Cottbus. Od té doby jeho kousek nikdo další nezopakoval. Prostě vždy uspěl favorit, například v posledních dvou ročnících bohatý Wolfsburg.

„Porazit prvoligistu je hodně složité,“ uznal hradecký brankář Ottmar. „Ale ne neřešitelné,“ vzkázal jeho spoluhráč Jiří Kateřiňák.

Výkonný ředitel fotbalového klubu FC Hradec Králové Jiří Sabou.
Když bude šance, ligu chceme

Zápasy fotbalistů FC Hradec Králové
17. kolo - neděle 3. března: Hradec Králové – Sokolov (14.30)
18. kolo - sobota 9. března: Vítkovice – Hradec Králové (15.30)
19. kolo - neděle 17. března: Hradec Králové – Prostějov (15.00)
20. kolo - neděle 31. března: Hradec Králové – Varnsdorf (16.30)
21. kolo - neděle 7. dubna: Vlašim – Hradec Králové (16.30)
22. kolo - pátek 12. dubna: Hradec Králové – Jihlava (18.00)
23. kolo - středa 17. dubna: V. Žižkov – Hradec Králové (17.00)
24. kolo - neděle 21. dubna: Hradec Králové – Chrudim (17.00)
25. kolo - čtvrtek 25. dubna: Třinec – Hradec Králové (17.00)
26. kolo - pátek 3. května: Hradec Králové – České Budějovice (18.00)
27. kolo - středa 8. května: Brno – Hradec Králové (17.00)
28. kolo - neděle 12. května: Hradec Králové – Ústí nad Labem (17.00)
29. kolo - sobota 18. května: Pardubice – Hradec Králové (17.00)
30. kolo - sobota 25. května: Hradec Králové – Táborsko (17.00)