Fotbalisté Chrudimi slaví. Po skalpu Mladé Boleslavi dokázali na domácí půdě porazit i vedoucí tým tabulky a připsali si důležité tři body.

Duel se pro ně však nevyvíjel zcela růžově. Po vyrovnaném prvním poločase zamíchal kartami Ondřej Kesner, který byl po nafilmovaném pádu v pokutovém území vyloučen. Za bezbrankového stavu se Chrudim v deseti nepoložila. A co víc, po příchodu Tomáše Froňka dokázala zasadit rozhodující úder.

Zlatý tah trenéra

„Hradec byl častěji u míče, jenže my jsme předvedli kvalitní hru směrem dozadu. Soupeř si příliš brankových příležitostí nevypracoval,“ chválil obrannou hru trenér Chrudimi Jirousek. S jeho názorem souhlasil i kouč soupeře Zdenko Frťala: „Ač jsme měli celý zápas pod kontrolou, šance přicházely pouze v podobě závarů. Bohužel jsme domácí obranu nezdolali.“

V Chrudimi mohou velebit Tomáše Froňka. Po pěti minutách na hrací ploše vyběhl od lajny do středu a nenápadnou střelou na zadní tyč překonal brankáře Ottmara. Hradec Králové odpověď na jeho branku nenašel, navíc v závěru přišel po úderu loktem o vyloučeného Kropáčka. „Froněk je hráč, který z ničeho udělá něco. Kvůli zranění nemohl hrát od začátku a jsem rád, že ho lékaři dali do kupy,“ radoval se Jirousek.

Východočeské derby zároveň doprovodila fantastická divácká kulisa, na stadion Za Vodojemem si cestu našlo přesně 2 350 diváků. Hradec Králové po třech zápasech poprvé padl, Chrudim naopak po dvou porážkách získala senzační tři body. „Rozhodla naše chyba. Porážka nás nesmí srazit, máme před sebou další důležitá utkání,“ přeje si kouč Frťala.

Hradec po prohře opustil první příčku, Chrudim kotví na jedenácté pozici.

Duel Fortuna národní ligy mezi MFK Chrudim (v červenočerném) a FC Hradec Králové.
Senzace: Fotbalová Chrudim porazila v derby Hradec

Zranění nehrálo roli

Chrudim - Záložník Tomáš Froněk v pohárovém utkání s Mladou Boleslaví kvůli zranění střídal, v derby byl připraven pouze na lavičce. Přesto po svém příchodu rozhodl o vítězství. „Noha bolí, věděl jsem, že nedokážu odehrát celý zápas. S trenérem jsem byl domluven, že do utkání zasáhnu později,“ nastínil svoji zdravotní situaci. Bolest ho neeliminovala. Po pěti minutách si míč navedl na pravou nohu a udeřil: „Trenér nabádal, ať nevracíme míč dozadu. Byl jsem skoro na vápně, tak jsem zkusil vystřelit na zadní tyč,“ popsal jedinou branku. „Konečně se k nám přiklonilo štěstí,“ radoval se střelec Tomáš Froněk.

Vyloučení nám ublížilo

Hradec Králové - Brankář Radim Ottmar inkasoval v derby pouze jednou, i to ale na porážku vedoucího týmu tabulky stačilo. „Opět se ukázalo, že derby nemá favorita. Dobrá práce se špatným výsledkem,“ hodnotil východočeské derby. Hradec nevyužil 35 minut trvající přesilovku a obrannou hráz rvoucího se soupeře nepřekonal. „Řekl bych, že červená karta soupeře nám spíše ublížila, protože jsme se přes jejich obranu dostávali ještě hůře,“ povzdechl si. Poté navíc přišlo rozhodnutí z nohy Tomáše Froňka. „Měl jsem jeho střelu na ruce, ale nevytlačil jsem jí,“ smutnila opora hradeckého týmu. Z herní převahy nevyplynulo vůbec nic, body patří Chrudimi.

Petr Dejnožka