O Ivu Ulichovi, rodákovi z Bohuslavic na Královéhradecku, se traduje, že když nenasadil soupeři během zápasu jesličky, byl na sebe naštvaný. Na trávníku uměl bavit, i když se týmu nedařilo. Důkazem budiž nezapomenutelná věta jednoho z mládežnických trenérů při poločasovém rozboru nepříznivého vývoje: ,,Není důležité, že mužstvo 2:0 prohrává. Hlavní je, že pan Ulich vede 3:0 na housle!“

Šikovný záložník v téhle činnosti exceloval. Prostrčit míč protihráči mezi nohama byla v jeho podání skoro samozřejmost. Dokonce vám to i předem nahlásil. Jako před utkáním v Ústí nad Labem, kterému v té době šéfoval bývalý československý reprezentant Stanislav Pelc. Bylo mu už ke čtyřicítce. Mladík Ulich si tuhle příležitost ujít nenechal. V kabině se tím nijak netajil, šel na hřiště a v desáté minutě měl vyhráno. Pelc jen zaskřípal zubama.

Málokdo také ví, že Ivo Ulich začal střílet první góly až někdy v deseti letech! Do té doby hrával stolní tenis. Jeho kariéra odstartovala v Novém Městě nad Metují, ve čtrnácti si ho v Náchodě vyhlédl Hradec Králové. Tady také slavil první velký triumf, když svými výkony pomohl v roce 1995 k historickému zisku Poháru ČMFS.

Historii se věnuje nejvíce v domácím prostředí. Nejcennějším a nejstarším artefaktem ohledně historie kopané je pro Martin Šmieda Ročenka VŽF pro léta 1917 až 1922.
Martin Šmied zmapoval fotbalovou historii od roku 1901

Přišly první starty za reprezentační jednadvacítku a hlavně přestup do pražské Slavie, s níž se podíval třeba do čtvrtfinále PVP či poháru UEFA. Dvakrát s ní vyhrál i Český pohár. Postupně se objevil v národním týmu. Nejcennější dres oblékl osmkrát, jediný gól vstřelil v březnu roku 2000 Austrálii. Velice si rovněž považuje startu na Konfederačním poháru v roce 1997 v Rijádu. Splnil se mu totiž sen, když nastoupil proti Brazílii. Kanárky vždycky zbožňoval.

Úspěšnou hráčskou kariéru završil v zahraničí. V Bundeslize nastupoval za Borussii Mönchengladbach, ve druhé za Dynamo Drážďany. Mezitím si ještě na půl roku odskočil do japonského Visselu Kóbe.

Teď je Ulichovi 46 let, úspěšně podniká. Dál žije také fotbalem. Je patronem nižší věkové kategorie české reprezentace. Zároveň stojí v čele Nadačního fondu Hráčské fotbalové unie.