„Kluci už v té době byli úplně někde jinde než já. I tak ale na moje reprezentační starty moc rád vzpomínám,“ přiznává někdejší talent Slovácka Jakub Svízela.

Odchovanec celku z Uherského Hradiště v Česku dres jiného fotbalového klubu nikdy nenosil.

Z přípravky to dotáhl až k profesionálům. V sezoně 2009/2010 si připsal šest prvoligových startů, o rok později nastoupil v nejvyšší soutěži jednou.

„Možná to bude znít divně, ale ani mě nemrzí, že jste toho neodehrál víc. Tím, že jsem se pořádně neprosadil, se mi v životě otevřely i jiné možnosti, na které bych jako profesionální fotbalista určitě neměl čas,“ uvědomuje si osmadvacetiletý Svízela.

I přesto na dvě ligové sezony ve Slovácku i po letech velice rád vzpomíná.

„Hlavně proto, že jsem si zahrál s takovými hráči, jako byli Švancara, Filipko, Zelenka, Formánek, Kordula a další kluci ještě ze “staré školy.” Byla pro mě super zkušenost nakouknout v osmnácti letech do profi fotbalu,“ cení si.

Nyní už na stadion Miroslava Valenty chodí pouze jako divák.

„Jak klukům, které z prvního týmu znám, tak i super fanouškům, úspěch moc přeji. Doufám, že v podobných výsledcích i výkonech budou pokračovat, i když momentálně, nevíme kdy. Fotbal v Hradišti si pokračování výborného podzimu určitě zaslouží,“ je přesvědčený.

V roce 2014, když mu končila ve Slovácku smlouva, řešil pár nabídek z druhé ligy i MSFL, nakonec dal ale přednost Rakousku, kde působí doteď.

Nejprve začínal 1. Landeslize. V týmu ASV Spratzern však vydržel pouze půl roku, od podzimu 2014 hraje v první klasse za SV Bad Pirawarth. V mužstvu patří mezi čtveřici Čechů.

„Tím, že už jsem v Pirawartu šest let, tak si tam připadám skoro jako doma. Vtípky a hecování jsou na denním pořádku,“ tvrdí.

„Na druhé straně se v této aktuálně nejasné situaci trochu hecujeme s kamarády z Moravy, kteří taky hrají v Rakousku, že pokud nenastoupíme na podzim do Rakouska, tak půjdeme hrát do jednoho týmu a moravskou kabinu si užijeme,“ říká s úsměvem.

Petr Reinberk.
Obránce Slovácka Reinberk ladil formu na Javořině. Nepříjemný kopec, hlásí

Návrat do Česka je pro něj lákavý, ale ze zahraničí se mu vracet zatím nechce.

„Trochu se bojím, že by se tady zjistilo, že se ze mě v Rakousku stalo dřevo a tak návrat oddaluji co to jde,“ směje se.

Kvůli celosvětové pandemii koronaviru ale přišel o jarní část sezony a nyní tak stejně jako kamarádi z Česka zůstává bez fotbalu.

„První dva týdny jsem si volno celkem užíval, protože skloubit tréninky a zápasy v Rakousku s prací v tuzemsku je hodně časově náročné, ovšem po dvou týdnech už mi fotbal chybí a doufám, že ho zase brzo začnu hrát,“ věří Svízela.

V kontaktu je díky sociálním sítím se spoluhráči i trenérem.

„S vedením si jednou za dva týdny zavoláme a probíráme situaci. Teď už víme, že stejně jako tady jarní sezonu nedohrajeme a pomalu se bavíme, zda začneme normálně podzimní sezonu,“ uvedl.

Kromě fotbalu v minulosti zkoušel i futsal. Krátké angažmá v dresu Bazooky si užíval, někam dojíždět ho ale neláká. „Futsal v Hradišti mě bavil. V začátcích jsme navíc vytvořili hodně kvalitní tým složený spíš z kamarádů než pouze ze spoluhráčů. Bylo to super zpestření i super zkušenost a taky to byla dobrá příprava na sezonu v Rakousku,“ říká.

„Ovšem myšlenka, že bych dojížděl nejen za fotbalem, ale i za futsalem třeba do Olomouce, kde kluci s přehledem vyhráli druhou ligu a spoustu jich znám, by se manželce asi nelíbila,“ dodává závěrem.

Jakub Svízela

záložník, 9. ledna 1992

Debut v lize: 1 .FC Slovácko – Olomouc (28. února 2010)

Sezony v lize: 2

Zápasy v lize: 7

Góly v lize: 0

Asistence v lize: 0