Premiéra je tady. Konec zkoušení, jedeme naostro. Fotbalisté Hradce Králové v sobotu zase skočí do první ligy, po čtyřech letech. Prvním soupeřem na stadionu v Mladé Boleslavi, v přechodném domově Votroků, budou Bohemians Praha 1905. „Nemyslíme jen na záchranu. V nejvyšší soutěži chceme hrát důstojnou roli. Nejsme žádný outsider,“ vyhlásil zkraje týdne trenér Miroslav Koubek. Duel úvodního kola nové sezony FORTUNA:LIGY začíná v 16 hodin.

Bohemians jako by byli osudovým soupeřem. Když Hradečtí hráli naposledy ligu, s klokany začínali i zavírali sestupový ročník 2016/17. Tehdy na startu sezony vyhráli 3:0, na konci 1:0. Letos s nimi začali letní přípravu. A vyhráli 3:1. Jakýkoliv takový výsledek by Votroci v sobotu brali všema deseti.

„Ale bude to úplně jiný zápas. V přáteláku nás možná podcenili. Navíc to bylo na začátku přípravy, který byl pro všechny kondičně hodně náročný,“ drží euforii při zemi hradecký obránce František Čech.

PŘED SEZONOU. Cíle fotbalistů Hradce Králové před vstupem do první ligy nastínili kapitán týmu Adam Vlkanova, trenér Miroslav Koubek, sportovní ředitel Jiří Sabou a PR manažer Michal Petrák.
Nejsme žádný outsider, hlásí Votroci před vstupem do ligy

Tak lehké to nebude. Nachystáni jsou i Pražané, které v létě posílila ostřílená jména do ofenzivy – Jan Kovařík z Plzně, Jan Chramosta z Jablonce a Jakub Fulnek z Mladé Boleslavi. „Na start ligy jsme naladěni dobře. V prvním kole nás čeká ligový nováček, ale bude se hrát v jeho azylu. S Hradcem jsme hráli už na začátku přípravy, ale teď očekávám jiný zápas," uvedl pro klubový web Erich Brabec, asistent trenéra Luďka Klusáčka, který v minulosti v Hradci kopal i trénoval.

Hradečtí věří, že odstartují úspěšně. Sám třiadvacetiletý František Čech by rád navázal na zápas s Bohemians z května roku 2017, tehdy ho v závěru rozhodl gólem, svým prvním prvoligovým. Votroci vyhráli 1:0, jenže jejich osud už byl zpečetěn. Věděli, že po roce padají do druhé ligy.

„Pamatuju si to dobře. Šel jsem na roh, ten soupeři odvrátili, ale přes Láďu Martana a Marka Plašila se ke mně balon dostal zpátky. Jen je škoda, že nám gól nepomohl k záchraně,“ vzpomíná Čech.

Jiří Sabou.
Ředitel Votroků Sabou: Rádi bychom měli i vyšší ambice

Teď je to jiné. Hradečtí se vracejí mezi elitu. Na jaře ničili jednoho soupeře za druhým a na konci sezony slavili postup. Jsou plni nadšení. „Z týmu cítím odhodlání, natěšenost a bojovnost,“ přikyvuje František Čech.

Hradecký klub na zápas do Mladé Boleslavi vypravil autobus fanoušků. Ostatní vyrazí po vlastní ose. Zápas můžete sledoval přímo na Městském stadionu nebo na stanici O2 TV Fotbal.