Frázi o tom, že druhá sezona v nejvyšší soutěži je nejtěžší, fotbalisté Hradce Králové nenaplnili. Po loňském senzačním šestém místě po základní části letos skončili v klidném středu tabulky na osmé pozici. Navíc posbírali jenom o pouhé dva body méně než vloni.

Po 30. kolech jich vybojovali osmatřicet a s přehledem udrželi prvoligovou příslušnost i pro příští ročník. Ten by měl být z pohledu východočeského klubu významný. Nejvyšší česká soutěž by se totiž měla vrátit na nový Malšovický stadion.

KLIDNÝ STŘED

Fotbalisté Hradce Králové se utkají v semifinále nadstavbové části o 7. až 10. místo s Mladou Boleslaví. Oba zápasy se tak budou hrát v Lokotrans aréně. FK Mladá Boleslav – FC Hradec Králové (neděle 7. 5., 15.00), FC Hradec Králové – FK Mladá Boleslav (sobota 13. 5., 15.00).

„Dvě sezony hrajeme v azylu, což znamená, že nehrajeme doma. Buď venku, nebo na neutrálním hřišti. Musím před kluky smeknout, protože do Boleslavi jezdili jen skalní příznivci, ale i tak jsme spolu dokázali znovu udržet ligu,“ nechal se slyšet hradecký kouč Stanislav Hejkal, který okomentoval i situaci ohledně stavby stadionu. „Co se k nám donáší, tak lehký skluz tam je, nicméně jsou varianty, že bychom začali první dvě kola venku, pak se vrátili domů. My však víme, že se dělá všechno proto, abychom odstartovali podzimní část na nových lízátkách.“

VELKÉ ZÁPASY UMÍ

Votroci letos znovu ukazovali, že jim vyhovují duely proti favoritům. Hned v prvním kole porazili doma pražskou Slavii. Na podzim sahali po výhře proti Spartě, až sporné momenty je obraly o body. V úvodním jarním kole loupili v Plzni a na závěr základní části zkomplikovali znovu život Sešívaným, které jako jediný celek připravili po remíze o body na jejich hřišti v Edenu. Aspiranti na titul se tak před každým soubojem s houževnatým hradeckým týmem museli mít na pozoru.

Jakub Kučera se dokázal prosadit proti Slavii.
Hradec znovu potvrdil, že na Slavii umí. Remízou v Edenu pomohl Spartě

„Když hrajete zápasy se Spartou nebo Slavií, tak přijde vždy plný stadion a vás to logicky víc vyhecuje. Máme tyhle duely rádi, když je plno. Diváci mohou klidně fandit soupeři, i to je prostě fajn. Velká utkání proti silné trojce nás baví,“ usmíval se Hejkal.

Problémy během sezony přišly. Východočechy postihl půst, když v mladoboleslavském azylu prohráli šest duelů v řadě. Několik ligových mačů nevyšlo výsledkově ani herně, i tak se letošní sezona bude hodnotit pozitivně, protože bez domácího zázemí je osmé místo parádní. A nic na tom už nemůže změnit nadstavba o konečné umístění. V duelech by měli dostat šanci i mladí hráči, kteří získají cenné zkušenosti, jež se do budoucna budou hodit.