Ale abychom se i my ve východních Čechách mohli tetelit blahem, pojďme si připomenout chvíle, kdy proti Barce nastoupili hradečtí Votroci.

Ano, dnes to vypadá jako sci-fi, ale i to se stalo. A aby toho nebylo málo, hrálo se čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí, dnešní Champions League. Hradec se tedy ocitl mezi nejlepšími osmi kluby Starého kontinentu.

Neskutečné!

V roce 1960 totiž jako nováček ovládli Votroci československou ligu. To už se nikomu mimochodem nepovedlo. Černobílí pak na podzim jako mistr vstoupili do PMEZ. V něm se dostali až k souboji s Barcelonou.

První zápas se hrál na majestátním Nou Campu, stadionu Katalánců. „Ve vestibulu obsluhoval v baru číšník v dresu Barcelony. V Hradci jsme ve srovnání s nimi měli provizorní kabiny. Na Nou Campu jsme měli i bazén. Samozřejmostí bylo umývadlo i se zrcadlem. Než se šlo na hřiště, měli jsme možnost se učesat jako na scénu do národního divadla,“ vzpomínal obránce Jiří Kománek.

Ten v prvním zápase na Nou Campu, kde Hradec padl 0:4, nenastoupil, ale v odvetě, která se hrála na pražském Strahově (přišlo 45 tisíc diváků), byl u toho. A mohl se spoluhráči oslavit epochální remízu 1:1.

„Brali jsme to jako vrchol. Bohužel u nás to nebylo tolik doceněné. Zřejmě proto, že šlo pouze o nějaký Hradec Králové,“ řekl Kománek. „V Hradci se tenkrát hrát nemohlo, jelikož jsme neměli vyhovující stadion.“

Ne, tak to není. Boj s Barcelonou je dozajista v TOP 3 v hradecké historii. Vedle zisku titulu a poháru.

Utkání 3. kola skupinové fáze Ligy mistrů mezi SK Slavia Praha a FC Barcelona
Slavia trápila Barcelonu. O prohře rozhodl nešťastný vlastní gól