Grammozis je rozhodně tím nejšťastnějším trenérem v Německu. I když on už vlastně trenérem není. Nebo je? No, je to hodně zamotané.

Třiačtyřicetiletý Řek přišel k fotbalistům Schalke loni v březnu jako už pátý kouč v probíhající sezoně. Pád už nedokázal odvrátit a s týmem sestoupil z Bundesligy. Na lavičce pak vydržel přesně rok.

Pavel Vrba.
Letná v plamenech, klauni… Ze Sparty si utahují fanoušci i legendy

Devět kol před koncem letošní sezony, kdy vedení už ztratilo víru na návrat do nejvyšší soutěže, dostal padáka. Asistent ale Grammozisovi zachránil krk – a taky mu zajistil slušný balík peněz, v podstatě za nic…

Mike Büskens se jako dočasný trenér ujal kormidla. Mužstvo pod vedením klubové ikony vyhrálo sedm z osmi zápasů a tým z Gelsenkirchenu se nakonec dotáhl z šestého místa na první místo. Nečekaný postup byl na světě.

Útočník Patrik Schick v dresu Leverkusenu.
Schick pálí ostrými a pobláznil fanoušky Leverkusenu. Náš zachránce, pějí ódy

A slavit mohl i Grammozis. Ten měl totiž ve smlouvě klauzuli, že v případě postupu Schalke do Bundesligy se mu automaticky kontrakt prodlouží a ještě se mu ztrojnásobí plat! A to všechno za to, že už tým netrénuje.

Pode Sport1 by měl Grammozis brát místo 500 tisíc eur (12,3 milionů korun) ročně třikrát tolik, tedy 1,5 milionu eur (37 milionů korun). Bild zase uvádí, že roční plat Řeka se zvýší z nynějších 350 tisíc eur na 800 tisíc. To už ale jen malý detail.

Ladislav Čičmanec
Další kauza. Vlivného fotbalového bosse a šéfa svazu zadržela policie

„Ano, Grammozisova smlouva byla prodloužena. Je součástí realizačního týmu a zaslouží si velké díky,“ potvrdil sportovní ředitel Schalke Rouven Schröder v televizním studiu Sky90.

„Opravdu velké díky Dimimu, Svenovi (asistent trenéra Piepenbrock) a Wilovi (trenér brankářů Coortov). Byli zodpovědní za kádr dvě třetiny sezony a také žili s tímto klubem,“ řekl Büskens.

Kdo povede Schalke příští sezonu v Bundeslize zatím není jasné.