Po víkendu už zná možný okruh soupeřů. Mladí čeští fotbalisté budou 10. prosince při losu ve švýcarském Nyonu nasazeni ve třetím výkonnostním koši. Vyhnou se tedy Chorvatům, kteří s nimi prošli na šampionát z druhého místa ve skupině, i Rumunsku a Rusku.

Čeští fotbalisté do 21 let
Lvíčata si zahrají na mistrovství Evropy. Pomohla jim výhra Řeků

„Nejde ani tak o soupeře, ale o to, aby se šampionát odehrál i s fanoušky,“ připomněl trenér Krejčí, že celý letošní rok se hrála kvalifikace bez nich. „Ale teď bychom si moc přáli, aby se na stadiony vrátili. Euro jednadvacítek je fotbalový svátek a diváci by tomu dodali další rozměr,“ pokračoval 51letý český kouč.

Pro jeho výběr i fanoušky je příznivá i blízkost pořadatelských zemí Maďarska a Slovinska.

„Mohlo by být zajímavé být ve skupině s jednou z pořadatelských zemí, protože takové zápasy budou mít určitě velkou pozornost. A naši fanoušci by také mohli dorazit ve velkém počtu,“ přál si Karel Krejčí.

Chceme bojovat o postup

Oba hostitelské státy jsou ve čtvrtém koši. „Když se člověk podívá po těch koších, je zbytečné mluvit o nějakých hratelných a horších skupinách. Je to absolutní výkvět Evropy, na turnaji nechybí žádná velmoc,“ upozornil kouč českých lvíčat, která mají ze střetnutí s velmocemi poměrně čerstvou zkušenost.

Krejčí vedl současný výběr jako reprezentaci do 20 let a se zajímavými výsledky. Porazili Itálii, Portugalsko a Nizozemsko, s Anglií a Německem zase remizovali.

Petr Straka
Každá prohra mrzí. Chceme to odčinit, hlásí Straka

„Je to už nějaký rok zpět, týmy a výkonnost hráčů se hodně mění, ale nějaké měřítko vám to ukáže. A naši kluci ve většině těch těžkých zápasů dokázali obstát, což je může povzbudit,“ naznačil Krejčí, který na šampionátu teoreticky může využít i služeb Alexe Krále a Adama Hložka, kteří už povýšili do reprezentačního áčka.

„Jsem přesvědčen, že když na šampionát pojedeme v plné síle, dokážeme obstát a měřit se s každým soupeřem. Chceme bojovat o postup do červnové fáze turnaje,“ doplnil Krejčí.

Změna formátu

Mistrovství Evropy jednadvacítek se původně mělo konat příští rokv červnu ve standardním formátu, ale UEFA byla vinou pandemie koronaviru nucena přistoupit ke změně formátu.

Nově tak bude šampionát rozdělen na dvě části: od 24. – 31. března se utkají týmy ve čtyřech skupinách po 4 týmech a dva nejlepšíz každé skupiny postoupí do závěrečného play-off.

V něm se osm týmů již ve vyřazovacím systému utkají od 31. do 6. června. Hostitelskými státy zůstávají Slovinsko a Maďarsko.

ROZDĚLENÍ DO KOŠŮ

1. koš: Španělsko, Německo, Francie, Anglie

2. koš: Itálie, Portugalsko, Dánsko, Nizozemsko

3. koš: Rumunsko, Chorvatsko, ČESKO, Rusko

4. koš: Švýcarsko, Slovinsko, Island, Maďarsko