Úspěšný kouč, který ševce dostal na šesté místo tabulky, kývl na lukrativní nabídku z Kazachstánu, kde povede národní tým. Zaskočené vedení Fastavu reagovalo urychleně a našlo adekvátní náhradu. Mužstvo v zimní přípravě přebírá bývalý kouč Plzně a Brna Roman Pivarník.

Nečekaná trenérská rošáda se ve Zlíně udála týden před odletem týmu na herní soustředění do Turecka. Zlín sice získal zajímavou finanční kompenzaci, ale přišel o respektovaného kouče.

Bílkův odchod zaskočil všechny. Majitel klubu Zdeněk Červenka i sportovní ředitel Zdeněk Grygera se s náročným odborníkem neloučili snadno, ale svolení k jednání s kazašskými činovníky mu dali.

Pětadvacetiletý fotbalista Vachtang Čanturišvili má ševcům pomoct k co nejlepším výsledkům.
Chtěl bych si ve Zlíně také zahrát Evropskou ligu, říká Čanturišvili

 "Za klub i za nás všechny bych chtěl Michalovi poděkovat. Sportovně, výsledkově i lidsky nám to klapalo. Fotbal je však někdy takový a naše cesta se v dobrém rozchází. Přejeme mu v dalším působení hodně zdaru,“ prohlásil sportovní ředitel Fastavu Zdeněk Grygera.

Po krátkém jednání a podpisu smlouvy už nebylo co řešit.

„Angažmá ve Zlíně mi dost pomohlo. Cením si příležitosti, kterou jsem tady dostal. Podařilo se nám kabinu utvořit k obrazu svému. Odchod nebyl jednoduchý ani úplně příjemný. Někdo to může chápat, že utíkám od rozdělená práce. Taková nabídka by se ale v budoucnu nemusela opakovat. Je čest vést jakýkoliv národní tým,“ prohlásil trenér Michal Bílek.

Ten se stal druhým českým trenérem, který povede národní tým Kazachstánu. Před ním reprezentaci země, která se rozkládá ve střední Asii a malou částí svého území západně od řeky Ural zasahuje též do Evropy, vedl v letech 2011 až 2013 Miroslav Beránek. Bílek na lavičce Kazachstánu vystřídá Bulhara Stanimira Stoilova.

Třiapadesátiletý kouč vydržel na Letné pouze sedm měsíců. Ve Zlíně odkoučoval šestnáct ligových a tři pohárové zápasy s úspěšností nad padesát procent.

Tým převzal loni v květnu po Vlastimilu Petrželovi. I když fanoušci nad Bílkovým příchodem zrovna nejásali, někdejší vynikající záložník změnil rozestavení a svoji misi na východní Moravě začal senzačním obratem nad Mladou Boleslaví.

Proměna Zlína se náročným příznivcům začala líbit. Hra i výsledky byly slušné, závěr podzimu sice ševcům nevyšel podle představ, ale s umístěním v elitní šestce byly všichni spokojení, vždyť právě šestá pozice zaručuje moravskému celku účast v nadstavbové skupině o titul.

Nyní dostává šanci ve Fastavu Roman Pivarník. Bývalý trenér Plzně a pražských Bohemians naposledy vedl Brno, se kterým sestoupil do druhé ligy. Jednapadesátiletý odborník Zbrojovku trénoval i po pádu ve NFL, ale po mizerném startu a pouhých šesti kolech byl od týmu odvolán.

Bez práce však dlouho nezůstal. I když ve hře o pozici hlavního zlínského kouče byli také Radoslav Látal nebo Roman Nádvorník, Jiráčka a spol. povede v jarních odvetách rodák z Piešťan.

Vedení Fastavu nyní řeší i návrat bývalého kapitána Jakuba Jugase, který by měl v mateřském oddíle hostovat z pražské Slavie.

Sedmnáctiletý obránce Martin Cedidla (ve žlutém dresu) si proti Zlatým Moravcům odbyl premiéru v dresu prvního mančaftu Fastavu.
Cedidla poznává Bílkův dril. „Kluci nic neříkají, ale je to masakr,“ tvrdí