Brankář

Hradec - 7 bodů
Tomáš Koubek odešel přes Spartu do Liberce, další stálice Jiří Lindr se dostává do pohody po vleklém zranění kolena. Štěstěna se konečně otočila čelem k mnohými podceňovanému Radimu Ottmarovi, postavou nevelkému muži s výjimečným reflexem a bezchybnou hrou levou nohou. Ottmar vychytal Táborsko, věří si i na Pardubice.

Pardubice - 8 bodů
S Luďkem Frydrychem trefily Pardubice jackpot. Klubovou ikonu Martina Shejbala dokázal nahradit tak, že veterán nakonec vůbec nechyběl. Dobře čte hru, případný brejk hasí klidně daleko před vápnem. V minulé sezoně měl pár slabších momentů, letos ale znovu vypadá extrémně jistě. FNL moc lepších gólmanů nemá.

Obrana

Hradec - 9 bodů
Po mnoha letech by měla být obranná čtyřka chloubou „votroků". Bundesligového navrátilce Pavla Krmaše netřeba představovat, po pravé ruce má „exlvíče" Tomáše Holeše, jenž FNL musí odehrát s prstem v nose. Vedle Krmaše roste slovenský hubeňour Martin Nosek, nalevo je neřízená střela Petr Mareš.

Pardubice - 6 bodů
Střed obrany s Venclem a Pospíšilem je slušný, ale původně tady měli hrát Bederka s Kopřivou, to byl plán číslo jedna. První ovšem odešel a druhý má potíže s kolenem. Kakrda se Šejvlem na krajích také nejsou špatné volby směrem dozadu. Jenže od krajních beků čekáte i gólové centry a tady jsou rezervy.

Záloha

Hradec - 8 bodů
V záloze bude ležet klíč k derby. Oba týmy v ní skrývají kvalitu. Kdo opanuje střed pole, vyhraje. Nejdůležitějším mužem zůstává Pavel Černý, vůdce prostřední řady. Vedle něj Schwarz (či Zorvan), nad nimi Trubač. To je síla. Horší je to na stranách, které jsou stále neproduktivní. Malinský a Súkenník se musí probrat.

Pardubice - 9 bodů
Pestrost, víc alternativ na výběr…  Tady je pardubická chlouba. Silný střed zálohy je klasika, z trojice Jeřábek, Kudrna, Řezníček může hrát kdokoliv. Kraje byly až do loňska trochu začarované. Ale Fousek má vynikající formu, David Pánek působí hodně drze a u Kima nikdy nevíte co vyvede. Mohou derby rozhodnout.

Útok

Hradec - 10 bodů
Kouč Bohuslav Pilný má v kabině nejničivější zbraně ve Fotbalové národní lize. Vzhledem k systému 4-2-3-1, ale používá pouze jednu. Buď na Pardubice vytáhne Davida Vaněčka (jako v Táborsku), nebo démona přípravy Jana Pázlera (9 branek). Oba umí trefit síť i z bufetu, skvěle se orientují ve vápně.

Pardubice - 5 bodů
Útočníci se zatím ještě netrefili. Petráň je beranidlo, které neklepe na defenzivní vrata, ale rovnou v nich dělá díry. Jenže kdo k němu? Fusek má po zranění viditelné tréninkové i herní manko, potřebuje čas. Trenér Krejčí by mohl zkusit překvapit a sáhnout pro mladíky Hufa s Valentou. Klátil může být dobrý žolík.

FC Hradec Králové - celkem 34 bodů

Silné stránky: Vyrovnanost ve všech řadách, navíc v každé jedna osobnost jako hrom. Defenzivu řídí velezkušený Pavel Krmaš, zálohu Pavel Černý, v útoku skotačí buď Vaněček nebo Pázler.

Slabiny: Křídelní prostory. Aby to nebylo špatně pochopeno, Hradec se snaží o hru po lajnách, ale nápady krajních beků a záložníků končí někde u vápna. Chybí rozvaha, dokonalost, přesné centry…

Atmosféra v kabině: Klidná. A je třeba dodat, zaplaťpánbůh. Po nevydařené generálce v Chrudimi bylo na Malšáku hodně dusno. Bezbranková plichta v Táborsku vyčistila vzduch, natěšení na derby je veliké.

Klíčová osobnost: Pavel Krmaš. Přirozený lídr v kabině i na hřišti. Stejně jako Jiří Lindr vlastní vysokoškolský titul, k tomu ještě přidejte zkušenosti z osmi let v německém fotbale. Sami hráči přiznávají, že z Krmaše měli po jeho příchodu respekt. Co kapitán týmu řekne, je svaté.

Pomoc fanoušků: Tak tohle je s velkým otazníkem. V Hradci to nežilo v první lize, do kotle chodilo stěží sto „hlav". Proč by to mělo být ve FNL jiné? Snad fanoušky vyburcuje střet s regionálním rivalem.

FK Pardubice - celkem 28 bodů

Silné stránky: Rychlost, kombinace, týmový výkon a zodpovědná hra dozadu. Další velký plus pro bitvu s Hradcem? Mužstvo je také hodně dlouho spolu, je sehrané.

Slabiny: Šance si v derby určitě vytvoří, otázkou je, jestli je někdo promění, v tom vězí základní pardubický problém. Chybí jim krvelačná bestie, co jde jenom po gólech.

Atmosféra v kabině: Pohoda na druhou. Mezi hráči jsou teď vynikající vztahy, parta táhne za jeden provaz. Jestli Pardubice mohou Hradec něčím porazit, tak týmovým výkonem. V šatně problémy nejsou, všechno klape, jak má.

Klíčová osobnost: Jan Jeřábek patří mezi nejlepší hráče Fotbalové národní ligy. Každý zná jeho dirigentské schopnosti, ví o jeho zasekávačkách, jenže on svoje kousky provádí tak dokonale, že mu stejně vycházejí. S ním na hřišti si navíc tým o dost víc věří. Má na první ligu, škoda, že si ji nezahrál.

Pomoc fanoušků: S ní se moc počítat nedá. Fanclub jakoby přestal šlapat, už na domácím zápase bylo ticho jako při mši svaté. Aby hrstka Pardubických přeřvala hradecký kotel? Leda by v královském městě začala řádit úplavice a nikdo na tribuny nedorazil. Jinak horko těžko…