Anglie se třese na úspěch, na mistrovství světa, které začne dnes v Moskvě, myslí na titul.

„Ale já jí moc šancí nedávám,“ říká Jiří Skalák, záložník Brightonu, který v Anglii působí od začátku roku 2016. „V Anglii je sice nejlepší liga, ale její kvalitu dělají cizinci. Z domácích patří mezi ty TOP hráče jen Harry Kane,“ zmiňuje útočníka Tottenhamu.Angličané jsou však sebevědomí, mají za to, že mohou podruhé v historii ovládnout šampionát. Zatím se jim to podařilo jen na domácí půdě v roce 1966. „Nemůžou říkat nic jiného, než že vyhrají, ale podle mě mají moc mladý mančaft. Víc jsem jim věřil v době, kdy měli silnou zálohu s Lampardem nebo Gerrardem,“ vzpomíná na hvězdy z Chelsea a Liverpoolu.

On sám bude přát Brazílii, jíž fandí odmalička – přesně od mistrovství světa 1998, kdy jako šestiletý kluk sledoval finálovou prohru jeho oblíbenců s domácí Francií. „To je první šampionát, který si vybavuju,“ zaloví v paměti.

Fandí Brazílii

„Fandil jsem jim hrozně. Můj oblíbenec byl Ronaldo. Myslím, že by mohli letos vyhrát, titul nezískali už šestnáct let,“ připomíná, že naposledy Brazílie triumfovala na turnaji v Japonsku a Koreji v roce 2002. Tam se právě jeho favorit Ronaldo stal nejlepším střelcem.

„Když nevyhraje Brazílie, přál bych to Messimu nebo Cristianu Ronaldovi. Jsou to TOP hráči, zasloužili by si titul,“ připomene, že argentinská ani portugalská legenda mistrovství světa zatím nevyhrála.

Skalák však bude mít na turnaji ještě jeden oblíbený tým. Za Austrálii, která před pár dny rozsekala Česko 4:0, chytá jeho spoluhráč z Brightonu Mathew Ryan. „Psal mi, že doufá, že mi ten výsledek pomůže, abych byl příště v nominaci,“ usmívá se český záložník.

Ilustrační foto
Strop je divize - přesto míří do Evropy

Spartu ani Slavii neřeší: Druhá anglická liga je lepší než česká

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Vloni v létě si maloval, jak si zahraje Premier League, prý nejlepší ligu světa. Vždyť do ní pomohl Brightonu, svému týmu, postoupit.

Po roce však nemá Jiří Skalák, rodák ze Sezemicu Pardubic, v elitní anglické soutěži ani jednu čárku za start. „Proto chci odejít,“ říká šestadvacetiletý záložník, který se na novou sezonu chystá i pod vedením Ondřeje Krajáka, nového kondičního trenéra hradeckých fotbalistů.

Co se v Brightonu událo, že jste nedostal šanci?
Minulé léto jsem si řekl, že v Brightonu zůstanu, i když jsem ve druhé půlce postupové sezony tolik nehrál. Chtěl jsem zkusit Premier League. Jenže na podzim se nic nezměnilo.

V zimě jste chtěl odejít, je to tak?
Ano, měl jsem asi tři nabídky z druhé anglické ligy. Hned jsem byl uvolněný, těšil jsem se, že odejdu. Trenér mi najednou začal říkat, že je se mnou víc a víc spokojený. Brighton pak prodal jednoho záložníka a kouč mi řekl, že mě nepustí, že určitě dostanu šanci.

Ta přišla v poháru.
Hráli jsme FA Cup proti Middlesbrough, dařilo se mi. Jenže po hodině jsem se srazil s brankářem a přetrhl jsem si vaz v kotníku. Byl jsem dva měsíce mimo a pak už zbýval jen měsíc a půl do konce sezony, což uběhlo rychle. Navíc přítelkyně měla měsíc do porodu, takže jsme měli jiné priority.

V jakém jste byl během sezony rozpoložení?
Byla to pro mě nová pozice. Člověk je naštvanej, ale pak zjistí, že si tím stejně nepomůže. Hráč musí dělat pro sebe, přidávat si.

Mluví se o zájmu Sparty i Slavie. Vrátil byste se do Česka?
Nabídky nějaké byly v lednu i teď, ale já preferuju Anglii. Líbí se mi tam. Chtěl bych jít do druhé anglické ligy, do týmu, který má ambice.

V čem je druhá liga lákavá?
Je lepší než česká liga a řekl bych, že je i náročnější než Premier League. V Česku odehrajete šest velkých zápasů za sezonu, tam čtyřicet šest. Hraje se každé tři, čtyři dny. To mi vyhovuje.

Kdy chcete mít jasno?
V Brightonu se mám hlásit na testy 28. června, a to už bych chtěl vědět víc. Chci být v novém týmu od začátku přípravy.

Pavel Tomeš.
Messi titul nezíská. Zazáří Belgie