Hvězda sezony je jasná. Brankář Radim Ottmar je kometou na ligovém nebi. Jenže je také připomínkou hradeckého problému, nikdo z ofenzivních hráčů mu nesahal ani po paty. A fotbal - bohužel - není hokej, v němž brankář může být, jako Dominik Hašek v Naganu tak dominantní, že mužstvo prakticky sám dovede k úspěchu.

Vysvědčení deníku pro fotbalisty FC Hradec Králové: Jednička je nejlepší, pětka nejhorší

Tím by bylo v případě Hradce Králové udržení ve fotbalové lize. Jenže záchrana se stala utopií, přáním.

Hodnocení hráčů, kteří dostávali pravidelně šanci v hradeckém týmu, odpovídá neúspěšné sezoně.

Brankáři

Radim Ottmar: 1 -
Nejlepší, hvězda týmu. O tom není pochyb. Například v Teplicích chytal jako Dominátor. Vysokou výkonnost si držel celý rok, odchytal všechny zápasy. Zaváhal v Karviné a v Jihlavě, kde dostal laciné góly.

Obránci

Jakub Chleboun: 4
Dlouho patřil do základní sestavy. Na konci podzimu kopal slušně. Byl to však jen záblesk. Jinak bída.

Marek Plašil: 4 –
Srdcař, bojovník. Ale také slabý článek obrany. Šly přes něj mraky gólů – a to nejen proti silným soupeřům.

Jan Mudra: 4 -
Levý obránce je post, který souží většinu ligových týmů. Mudra ho Hradci rozhodně nevyřešil. Na jeho obranu, hrál přes nohu, je pravák.

Martin Nosek: 3
Celý podzim byl na druhé koleji, do hry se dostal až na jaře. Lepší okamžiky střídal se slabšími, přesto by bylo dobré, aby z Hradce neodcházel.

Lukáš Hůlka: 4
V zimě přišel na hostování z Mladé Boleslavi. Chtěl hrát, chtěl si vybojovat nominaci na mistrovství Evropy do jednadvaceti let. Nepodařilo se, není divu. Stoperovi chybí důraz a rvavost.

Tomáš Holeš: 2
Na podzim odehrál všechno, jenže jaro ho minulo kvůli zranění. Chyběl víc, než se čekalo.

Roman Polom: 2 –
Vedle Hůlky další host z Mladé Boleslavi. Na konci podzimu ukázal potenciál, slušně řídil obranu. Jeho zdraví je však na pováženou, trable ho nepustily ani do jednoho jarního duelu.

Marek Krátký: 4
Směr do útoku je pro něj jako dělaný. Jenže označení obránce je od slova bránit. A v defenzivě má tenhle krajní bek až moc velké rezervy.

František Čech: 2
V osmnácti byl na konci sezony hozen do vody. Odkopal tři utkání. Hradecká budoucnost.

Jiří Bederka: 3
Stejně jako Čech dostal šanci pod novým koučem Havlíčkem. Zahrál velmi slušně, musí však zlepšit rozehrávku.

Záložníci

Tomáš Malinský: 3
Na začátku sezony ho trenér národního mužstva Karel Jarolím zmínil jako jednoho z adeptů reprezentace. Na podzim to potvrzoval, jeho rychlost je expresní. Dal čtyři góly. Jenže na jaře ani jeden, zapadl. Až poslední dva zápasy, a to především na Spartě, se ukázal. Potřebuje změnit vzduch, jinak nepůjde nahoru.

Ladislav Martan: 3 -
Jako ofenzivní záložník dal dva góly, na tři nahrál. Směrem vpřed byl slušný, ale dozadu to haprovalo. Když za ním hrál držák Holeš, ztratilo se to. Na jaře se nedostatky ukázaly.

Petr Schwarz: 3
Perfektní podzim se čtyřmi góly vystřídalo jaro plné soužení. Začalo zraněním, pokračovalo nedobrou formou. Ale Schwarz by měl být jedním ze základních kamenů nového týmu.

Adam Vlkanova: 3 –
Herně velmi dobrý, na jaře – samozřejmě – sražený k zemi zraněním. Jenže je tu problém: produktivita. Ofenzivní záložník dal jeden gól (na Spartě). Například v Liberci měl rozhodnout zápas ve prospěch Hradce.

Jiří Janoušek: 4
V předposledním kole na Spartě se ukázalo, jak potřebuje přidat na rychlosti. Přitom je to fotbalista s velkým přehledem, dobrou přihrávkou. Jenže, tak trochu, ze staré školy.

Daniel Trubač: 4
O hradecký talent, reprezentanta do dvaceti let, je zájem na bohatých adresách. Spíše je to však dozvuk minulých sezon, v právě skončené nedal ani gól, jen na jeden nahrál. V pětadvaceti zápasech.

Tomáš Jirsák: 5
Měl být výraznou zimní posilou, jenže na jaře vypadl ze sestavy. Možná na něj měl vliv fakt, že celý podzim nehrál. Jako Janoušek dojíždí na svou „rychlost".

Milan Černý: 3 –
Schopnostmi a zkušenostmi hradecká jednička. Vždyť má za sebou starty v reprezentaci, Slavii či v turecké lize. Ve druhé půlce jara to potvrzoval, předtím ho brzdila zranění. Jenže jako jeden z uvažovaných tahounů ofenzivy dal jen jeden gól. Přesto by byl průšvih, kdyby odešel. Zájem o něj je.

Útočníci

Pavel Černý: 5
Naskočil do dvaadvaceti utkání, do osmnácti v základní sestavě. Dal dva góly, na jeden nahrál. To je bída. Zazdil velké šance například v Příbrami, Liberci, Brně, doma s Plzní… Propadák.

Jan Pázler: 4
Nejlepší střelec mužstvas pěti brankami. Ty však vměstnal jen do tří utkání. Málo se rval s údělem střídajícího hráče, přesto ukázal, že by na něj měl kouč Karel Havlíček ve druhé lize vsadit.

Libor Žondra: 5
Zklamání. V jednadvaceti vystoupeních nedal ani jednu branku. Na jednu přihrál. Často – i přes urostlou figuru – prohrával souboje.

Jakub Šípek: 3
Mladý dravec dal dva góly, ale během jara také odpadl fyzicky. Nezvládal ligový nápor spojený s reprezentačními povinnostmi. Přesto je to óbr příslib.

Nehodnoceni

Brankáři: Jiří Lindr, Jan Stejskal.

Záložníci: Filip Zorvan, Igor Súkenník, Petr Mareš.