Skóroval z půlky hřiště! To se poštěstí málokomu. Bydžovský záložník Michal Blažej v nedávném utkání nádherně přeloboval z padesáti metrů jičínského gólmana Puše.

„Musím říct, že taková branka mě překvapila. Od zpracování vysokého míče až po střelu to nebyla úplně snadná situace. Mít deset podobných pokusů, rozhodně by nepadl z každého gól. Měl jsem i trochu štěstí, k dokonalosti tomu pokusu pár metrů chybělo. Michal si na míč sáhl, ale naplno zasáhnout už naštěstí nezvládl," popisuje hrající kouč RMSK Cidlina.

Jak sám Deníku přiznává, gól z poloviny hřiště dal během své kariéry už asi třikrát, ale žádný prý nebyl ze hry. „Vždy šlo o přímé kopy, které skončily v brance díky skrumážím ve vápně, v nichž gólmani nedokázali na míč zareagovat. Takových branek ale padá poměrně hodně. Gól jako teď s Jičínem jsem dal poprvé. Jsem rád, že i v Kristových létech mě na hřišti pořád čekají nové zážitky," směje se čerstvě třiatřicetiletý snajpr.

Jeho mužstvo se už sice zase vyhřívá na čele tabulky, ale úvod jara se Bydžovským výsledkově vůbec nepovedl. Nejprve prohráli 0:3 v Chlumci a se stejnou porážkou se vraceli i z Rychnova.

„Nyní jsme pro každého první tým tabulky po podzimu a podle toho se na nás každý připraví. Setkáváme se s enormní bojovností a především s poctivě bránícími soupeři. Jaro je mnohem těžší část sezony, musíte své postavení potvrzovat. K tomu potřebujete hráče, kteří umí s podobnou rolí zacházet a těch máme málo. Tým je mladý a nezkušený, už se nedá těžit jen z na tuto soutěž nadstandardní trénovanosti. Když k tomu přičteme zranění stěžejních hráčů (Mokošín, Stránský, Holec) a další faktory, tak z toho vyšly bohužel výsledkově dva hrubě nepovedené zápasy," konstatuje opora týmu.

Prvního bodového zisku se bydžovský celek dočkal až ve třetím duelu, kdy doma porazil Jičín 3:1. „Třetí prohra v řadě by určitě nebyla příjemná a naše mládí v týmu by dost možná ještě více nahlodala, takže výhra s jedním z Top týmů soutěže určitě atmosféře, sebevědomí a snad i výkonům pomůže. Toto jsou přesně zápasy a situace, které mohou většinu mladých kluků něco naučit, ale potřebují jich ještě sehrát spoustu, aby je uměli zvládat opakovaně," je přesvědčen bronzový medailista z evropského šampionátu devatenáctiletých, který v roce 2003 hostilo Lichtenštejnsko.

Cílem RMSK samozřejmě zůstává 1. místo. A co případný postup do divize?

„Bylo by to o důkladné analýze možností klubu i kádru, protože dlouhodobě tvrdím, že největší rozdíl mezi soutěžemi je mezi krajským přeborem a divizemi. Tady se odděluje výkonnostní fotbal od toho republikového, často poloprofesionálního. Aby mohl tým hrát v divizi důstojnou roli, musí být v přeboru dominantní, například jako v posledních letech Kratonohy či Olympia. A hráči musí mít časové možnosti a chuť obětovat volno pro trénink. V našem týmu je spousta vysokoškoláků a zaměstnaných hráčů. Do divize musíte jít připraveni, aby z toho nebyla jen roční epizoda, která navíc může klubu jen uškodit," má jasno fotbalista s mnoha zkušenostmi z vyšších soutěží.