Čechům chybělo třináct hráčů včetně kanonýra Schicka, kterého však gólově zastoupil Kuchta. "Všichni jsme si sáhli na dno, moc si toho vítězství vážíme. Jsem rád, že jsem k tomu pomohl gólem," zářil Jan Kuchta, který si připsal premiérovou reprezentační branku.

Domácí i v okleštěné sestavě odehráli proti účastníkovi mistrovství světa parádní zápas. Za výhru můžou vděčit gólmanovi Vaclíkovi, který zneškodnil několik tutovek. "Celkem jsem si zachytal… Jsem rád, že jsme to zvládli. Jsem na kluky pyšný," řekl Tomáš Vaclík, který odchytal jubilejní padesátý zápas v reprezentaci.

"Obrovská radost v kabině. Kluci odvedli skvělý heroický výkon proti velice silnému soupeři," chválil trenér Jaroslav Šilhavý.

Domluveno. Adam Hložek se upsal Leverkusenu na pět let.
Půlmiliardový přestup z ligy. Hložek odešel za Schickem do Leverkusenu

Jen škoda, že v Edenu nebylo ani zdaleka plno. "Fanoušci byli skvělí, doufám, že jich v neděli proti Španělsku přijde jetě víc," přál si Šilhavý.

Český kouč postavil tři stopery. V obranné řadě vedle Brabce a Zimy se objevil na levé straně Krejčí. A v úvodu to v defenzivě skřípalo.

Vaclík musel poprvé zasahovat už ve 2. minutě. Tečovanou střelu Vargase s námahou vyrazil. Český gólman musel v 10. minutě zneškodnil jasnou gólovku. Obrana opět zaspala a Embolo se řítil sám na Vaclíka, který Kamerunce se švýcarským pasem vychytal.

Byl to zlomový zákrok. Neuběhla totiž ani minuta a Češi se radovali z gólu. Tentokrát selhala švýcarská defenziva, která nepochopitelně nechala propadnout dlouhý aut Coufala až na zadní tyč. Tam číhal Kuchta, který míč pohotově doklepl.

Vysoký presink dělal Švýcarům problémy. Obraně zatápěl všudybyl Kuchta, z jehož aktivity těžili spoluhráči. Jankto nebezpečně pálil z pravé strany pravačkou i levačku, ale na Sommera si nepřišel. Na konci poločasu čeští obránci zazmatkovali v šestnáctce, míč nedokázali odkopnout a Okafor zblízka uklidil merunu pod břevno.

Odchovanec Slovácka Matěj Kovář patří mezi opory české fotbalové reprezentace do 21 let.
Kovář bude čelit hráčům z Premier League. Nejdůležitější zápas kariéry, vnímá

I úvod druhé půle zastihl českou obranu v nedbalkách. Vargas poslal míč z úhlu do protipohybu Vaclíka, ale českého gólmana nezaskočil. Vedoucí gól měl na noze Hložek, čerstvá akvizice Leverkusenu však na malém vápně míč ideálně netrefila. Po následném rohu pálil z dálky do tyče Coufal.

Pak se na domácí usmálo štěstí. Na tečovaný centr Jankta sice Kuchta nedosáhl, ale míč po odrazu o zem zaplul za háčky.

Švýcaři se hnali za vyrovnáním a vytvářeli si šance. Čechy ale opět podržel Vaclík, který si zvyšoval úspěšnost v duelech s Embolem. Útočníka tmavé pleti nejprve zneškodnil pádem pod nohy a pak vyrazil jeho tvrdou střelu, která zaváněla gólem. A když domácí přežili v úplném závěru šance Xhaky a Seferoviće, mohli se radovat z cenného skalpu.

ČR - Švýcarsko 2:1 (1:1)

Branky: 11. Kuchta, 58. vlastní Sow - 44. Okafor. Rozhodčí: Siebert (74. Osmers) - Seidel, Foltyn - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Brabec, Krejčí - Elvedi, Schär. Diváci: 12.236.
ČR: Vaclík - Zima, Brabec, Krejčí - Coufal, Sadílek (84. Kalvach), Souček, Zelený (87. Matějů) - Jankto (67. Lingr), Kuchta (68. Pešek), Hložek (87. Jurečka). Trenér: Šilhavý.
Švýcarsko: Sommer - Widmer, Elvedi, Schär, Rodriguez (87. Lotomba) - Sow (68. Zuber), Freuler, Xhaka, Vargas (87. Seferovic) - Okafor (68. Shaqiri), Embolo (90.+2 Gavranovic). Trenér: Yakin.