Fotbalovou kopačku s vlaječkou převzali: Jaroslav Pavlíček (vz. vnuk Jiří Pavlíček), Josef Michálek st., Jaroslav Havlíček, Jaroslav Hrdina, Jiří Michálek, Josef Brendl, Josef Samek, Ladislav Gall a Vladimír Michálek.

V rámci oslav se na hřišti uskutečnil přátelský zápas mladší přípravky Boharyně – Roudnice. Velký zájem přinesly tradiční duely dospělých týmů Homyle, Boharyně a Zbytku světa. Tečku udělala taneční zábava, která pokračovala až do pozdních hodin.

Neopakovatelná akce, na které si mohli účastníci prohlédnout výstavu mapující 50 let činnosti TJ Bystřice Boharyně, byla vskutku důstojným setkáním několika fotbalových generací i jejich rodinných příslušníků, kteří si tak mohli společně zavzpomínat a hlavně se dobře pobavit.

Zaznamenáno
do bloku

Josef Michálek (sekretář TJ Bystřice Boharyně přes 40 let): „Za uplynulých padesát let se zde vystřídalo na 150 hráčů, když jsme v 70. a 80. letech hráli okresní přebor. Jsem rád, že po dlouhých sedmnácti letech se nám právě letos podařilo postoupit do III. třídy. Začínali jsme ve velmi skromných podmínkách, bez zázemí, pouze s hrací plochou, původně za Vajglovými, poté následoval přesun na hřiště za školou. Postupně se za pomoci obce podařilo vybudovat kabiny, sociální a nyní i společenské zázemí."

Věra Macháčková (starostka obce Boharyně): „Zdejší tělovýchovná jednota patří k nejaktivnějším spolkům v naší obci. Podílí se na mnoha akcích, zejména například při dětském dnu, organizuje sportovní ples a řadu dalších akcí, jejichž výčet by byl hodně dlouhý. V rámci sportovního areálu byl vybudován objekt se společenským zázemím, včetně sociálního zařízení a společenské místnosti, což nám umožňuje konání dalších aktivit v důstojném prostředí."

Okénko do historie a současnosti

První zmínky o kopané v Boharyni pocházejí z roku 1940. Z tohoto roku se zachovala fotografie hráčů před jedním z mnoha přátelských utkání. Takto neorganizovaně se zde hrálo až do roku 1962, kdy pod tlakem mladíků dorosteneckého věku (J. Michálek, M. Macháček, Nosek, Podrazil) založila skupinka nadšenců (R. Brendl, J. Jarkovský, J. Brendl, J. Pavlíček, J. Drnek a další) oddíl TJ Bystřice Boharyně.

Největších úspěchů dosahovalo mužstvo Boharyně v sedmdesátých letech minulého století, když se několik sezon po sobě umísťovalo na špici tabulky okresního přeboru.

Nejvýraznějšími postavami mužstva byli v té době postrach všech útočníků vysoký stoper Kamil Likovský a vynikající střelec malé postavy Kamil Truhlář. V současné době hrála Boharyně již několik sezon na špici IV. třídy okresní soutěže, a konečně letos u příležitosti padesáti let od založení klubu se vytoužený postup povedl.

Oddíl TJ Bystřice Boharyně se od samého počátku věnuje výchově mladé generace fotbalistů. Skoro v každé sezoně Boharyni reprezentovalo alespoň jedno družstvo mládeže. V současnosti hrají děti z Boharyně v družstvech elévů, žáků a dorostu společných se sousedními Kunčicemi.

Výsledky práce TJ Boharyně jsou patrné i v mimosportovních oblastech života obce, zejména v kultuře. Již řadu let TJ organizuje dětský den, dětský karneval, mikulášskou nadílku, pálení čarodějnic nebo sportovní ples. Velkému ohlasu se těšila tzv. Pouťová fotbalová show, kterou TJ Boharyně pořádala v letech 1991 – 2002. Díky této sportovně kulturní akci se na fotbalovém hřišti a v přilehlém kulturním areálu představila řada známých osobností z oblasti kultury a sportu. Za všechny jmenujme alespoň tyto: P. Novotný, I. Mládek, J. Náhlovsý, M. Žbirka, V. Faltus, P. Hložek, J. Rosák či upír Krejčí. Na zeleném trávníku předvedli své umění fotbalisté F. Veselý, A. Panenka, A. Kvašňák, I. Hašek, J. Novotný, P.  Kouba, L. Vízek, P. Karoch, hokejisté D. Hašek, J. Holeček, O. Janecký, P. Martinec, cyklokrosař F. Klouček a řada dalších. Ve fotbalových utkáních se tu dále představila mužstva: Amfora Praha, Internacionálové ČR, Stará garda Hradce Králové a zdejší příznivci měli i možnost zhlédnout derby starých gard Sparty a Slavie Praha.

Současnými plány TJ Bystřice Boharyně je dosahovat co nejlepších výsledků mužstva dospělých, podílet se na výchově mládeže a stále zlepšovat podmínky pro sportování v obci.   (ld)