„Soustředíme se jen na to, abychom potvrdili výhru z venku," říká rezolutně za pár dní třicetiletý obránce.

Výherci vstupenek
na zápas s 'klokany'

Hradec Králové - Soutěž Deníku o 10 vstupenek na sobot ní utkání 20. kola Synot ligy mezi Hradcem Králové a Bohemians Praha (16)  zná své vítěze. Správná odpověď  byla za „c". Proti Bohemians se na podzim trefil Pavel Dvořák.

Výherci:
Michal Luňák, Petr Želiezko st., Michal Kremlík, Radek Bucek, Kristýna Müllerová, Richard Špilka, Jana Bucková, Dana Trnková, Josef Pivoňka, Tomáš Brejcha.

Výherci si mohou vstupenky vyzvednout v pátek od 8 do 17 hodin v recepci Vydavatelského domu Deníku v Kladské ulici 17 v Hradci Králové. Poté budou vstupenky připraveny až do začátku utkání ve vrátnici u vjezdu do areálu Deníku.

Během tří jarních kol jste se vrátili do boje o záchranu. Případná výhra v neděli nad Bohemians by tohle vše jen podtrhla. Je to podle vás zlomový zápas?
V naší situaci jsou všechny zápasy zlomové. Už od začátku jara jdeme za svým cílem, kterým je záchrana. Do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát, nebo minimálně získat bod. Nic jiného nám ani nezbývá. A to všechno platí i pro utkání s Bohemians, chceme tři body.

Žene vás za výhrou i skutečnost, že se po delší době můžete 
odlepit z poslední příčky?
Určitě. Už máme stejně bodů jako Liberec, dostali jsme se na tři body za nesestupové příčky. Ale my se tím tolik nezaobíráme. Soustředíme se jen na to, abychom potvrdili výhru z venku. O to nám jde.

Právě Liberec můžete v tabulce přeskočit. Co říkáte na to, že na severu Čech už po třech kolech vyhodili trenérskou dvojici 
Kotrba – Csaplár a týmu se ujal kouč Vavruška?
Liberec na jaře všechny tři zápasy prohrál, tak se k tomuto kroku rozhodl. Ale to je jejich interní věc, my se tím nezabýváme. Máme před sebou Bohemku a tu musíme porazit.

Bohemians na jaře získali stejně jako vy ze tří zápasů čtyři body. „Klokani" vyznávají agresivní a důrazný styl. Fotbal s nimi bolí. Co podle vás povede k úspěchu?
Právě se jim vyrovnat v bojovnosti a v důrazu. Myslím si, že na domácím hřišti bychom měli mít v poli herně navrch. První předpoklad úspěchu je ale, jak jsem už řekl, vyrovnat se jim v soubojích.

Dá se čerpat i z posledního vzájemného zápasu?  Na podzim jste ve Vršovicích uhráli remízu 1:1 
a vy jste tenkrát stejně jako teď nastoupil v obraně vedle Rolka…
O soupeři máme dost informací. Mají dobrého útočníka, rychlého Mosqueru na kraji zálohy… O síle Bohemky 
víme, v posledních dnech se na ni připravujeme. A víme 
i o jejich slabých stránkách.

Váš herní projev zatím na ligové scéně sklízí uznání. Motivuje to mužstvo k ještě lepším výkonům?
Kladné ohlasy jsou už od prvního utkání v Mladé Boleslavi, kde jsme prohrávali 
a dokázali  remizovat, druhý poločas byl z naší strany výborný. Poté z Plzní jsme odehráli fantastický zápas, jen se nepovedlo bodovat, naplno to vyšlo až na Slovácku. Je hezké, že nás lidé chválí, ale v naší situaci je jedno, jestli body získáme bojovností nebo skvělou hrou. Samozřejmě hrát dobře a ještě naplno bodovat je ideální stav.

Ligový fotbal
I. LIGA – 20. kolo, pátek 13. března, 20.15: Slavia – Mladá Boleslav (Slovak Sport). Sobota 14. března, 14.00: Teplice – Brno, 17.00: Příbram – Slovácko, Č. Budějovice – Jihlava, Ostrava – Liberec, 20.15: Jablonec – Sparta (ČT sport). Neděle 15. března, 14.15: Dukla – Plzeň (ČT sport), 16.00: Hradec Králové – Bohemians 1905.

Překvapilo i vás samotné, že po zpackaném podzimu se celé mužstvo na jaře takhle zvedlo?
Vyčistil se vzduch, na podzim to nebylo ideální. Tým je teď o dost víc semknutý, parta se více stmelila a na hřišti to je vidět. I trenér po nás chce maximální výkony na tréninku, koncentraci po celých devadesát minut. Samozřejmě chvála nás těší, ale my to musíme potvrzovat v dalších utkáních.

Stejně jako týmu se daří i vám osobně. Vaše výkony jsou vysoko hodnoceny. Je to pro vás zadostiučinění po období, kdy vaše pozice v týmu byla nejistá?
V zimě jsem měl pozici všelijakou, přišli noví hráči, nevěděl jsem, co bude. Jenže nějakou shodou okolností jsem nastoupil hned v prvním jarním kole a s Adrim (Rolkem) nám to zatím klape. Nechci to zakřiknout, mé výkony dosud byly stabilní a jsem především rád, že přispívám k výsledkům celého mužstva. Těžko k tomu mohu říct víc… Budu se snažit, aby to takhle pokračovalo dál. Hlavně chci  co nejvíce pomoct týmu.

Na podzim byly slyšet hlasy, že vy s Rolkem nemůžete hrát ve stoperské dvojici, protože jste typově i herně podobní. Ale na jaře se ukazuje, že to jde. 
To potěší dvojnásob?
Také jsem to slyšel. Po Hradci i od našeho vedení šly hlasy, že spolu hrát nemůžeme. Nevím, kde se tyhle názory vzaly, kdo je šířil… Ale já jsem po tom ani nepátral. Herně jsme si trochu podobní, to je pravda, ale ve světě je celkem běžné, že takoví hráči vedle sebe hrají. Jsem jenom rád, že se potvrdilo, že 
s Adrim spolu hrát můžeme. Já si jen přeju, aby dobré výkony vydržely nejen nám oběma, ale i celému týmu 
a dokázali jsme je opakovat. Jedině tak můžeme splnit náš cíl a zachránit se v lize.