Fotbalový Náchod to s návratem do divize myslí vážně. Před startem jarní části krajského přeboru totiž přivedl do svého kádru bývalého mládežnického reprezentanta Jana Hableho, který před deseti lety dosáhl na svůj největší fotbalový úspěch, když se s českou reprezentační sedmnáctkou stal vicemistrem Evropy.

„Náchod by měl postoupit do divize, kam patří. Pro mě osobně je důležité, aby drželo zdraví ," říká čerstvá posila aktuálně druhého celku tabulky.

Honzo, nemůžu se nezeptat. Proč Náchod a ne třeba mateřské Nové Město?
Svoji roli v mém rozhodování sehrálo to, že v Náchodě je perspektiva divizní soutěže a fotbalové Sportovní středisko mládeže, kde se mohu zapojit do školních tréninků. Je to i jedna z možností, jak se dál učit. Novému Městu samozřejmě budu v rámci možností nápomocen při jakékoliv aktivitě a předpokládám, že v budoucnu i jako hráč na hřišti.

Byl ve hře kromě Náchoda ještě nějaký jiný oddíl?
Nějaké nabídky byly, ale já jsem se spíš rozhodoval z těch, které byly odsud z okolí. Velice solidní jednání bylo ze strany Jaroměře i Dvora Králové, ale já chtěl být co nejblíže domovu. Navíc svoji roli sehrálo i to, že bych v Náchodě mohl rozvinout další aktivity.

Ve vašem rozhodování tedy sehrála roli spíše jakási fotbalová budoucnost?
Nejen fotbalová ale i pracovní, protože jsem začal trochu podnikat. Působením v Náchodě se vše dá lépe skloubit. Určitou roli sehrálo i to, že za Náchod hrál děda a fotbalově zde vyrůstal i otec. Samozřejmě budu mít více času na rodinu, to je pro mě nejdůležitější.

Kdy vás prvně Náchod kontaktoval a jak dlouho jste s rozhodnutím váhal?
Kontaktovali mě zhruba před čtrnácti dny.

S jakými osobními cíli do Náchoda přicházíte?
Náchod by samozřejmě měl postoupit do divize, kam patří. Pro mě osobně je důležité, aby mi drželo zdraví.

Přece jenom jste hráč, který má rozhodně na víc než na krajský přebor. Není to z vašeho pohledu trochu risk? Protože budete u diváků, ať už v domácích či ve venkovních zápasech, pod velmi kritickým dohledem.
Tohle je bohužel takový český nešvar, ale připravený na to snad jsem. Člověka občas různé komentáře diváků třeba zamrzí, ale musí se s tím vyrovnat.

Předpokládám, že už jste s trenérem Panenkou vaši roli v týmu probírali. Prozraďte, co od vás očekává?
Abych předával zkušenost mladým klukům. S panem Panenkou se známe strašně dlouho, i když mě nikdy netrénoval, vlastně možná jednou v okresním výběru.

Co zápisné v kabině? Už víte, jaké vás čeká?
Už to tam mám sečtené (úsměv). Ještě přesně nevím, ale asi budu muset něco do kabiny přinést.

Vím, že jste s ohledem na častá zranění už fotbal v poslední době přesunul na vedlejší roli a začal se věnovat podnikání. Berete nabídku Náchoda trochu jako restart kariéry a možný posun dál, nebo už jste od těchto ambic upustil?
Upřímně řečeno sám nevím. Kvůli zraněním jsem byl strašně dlouho mimo, takže se nechám překvapit. Nechci si žádné dveře zavírat.