„Je to motivace pro nás všechny. Cítíme odhodlání, ale je třeba jít do zápasus chladnou hlavou,“ řekl trenér Jiří Krejčí před sobotním derby, v němž jeho tým bude chtít zužitkovat výhodu domácího prostředí.

A v něm zlomit nepříznivou bilanci. Od roku 2012 se hrál tenhle vypjatý duel pětkrát. Votroci zvítězili třikrát, dvakrát byl výsledek nerozhodný.

V roce 2014 dokonce Hradec slavil na pardubickém stadionku postup do první ligy. To bylo unikátní. Velký náboj měl i poslední střet na podzim. Za Pardubice v něm totiž poprvé nastoupil Pavel Černý, dlouholetý Votrok, syn černobílé legendy a vnuk mistra ligy z roku 1960, kdy Hradec poprvé a naposledy ovládl nejvyšší soutěž.

Sám Černý nejmladší, jak mu velí jeho nátura, zůstává v klidu. „Jediný rozdíl oproti jiným zápasům je v tom, že v týmu Hradce znám většinu kluků. To je zvláštnost, jinak to nějak extra neberu,“ vykládal. „Na podzim jsem dal gól, ale klidně bych ho vyměnil za tři body. Když se to teď otočí a vyhrajeme, tak budu mnohem radši,“ upozornil.

Hokejista Brankář HC Hradec Králové Jaroslav Pavelka a fotbalista FC Hradec Králové Petr Schwarz
Jsme švagři, říkáme si bratranci

Proti domácím však mluví dva faktory.

Zaprvé: Hradec je mnohem víc rozehraný. Ve druhé lize absolvoval utkánís Českými Budějovicemi a na Žižkově, navíc odehrál čtvrtfinále poháru se Zlínem. Pardubičtí odkopali jen střetnutí v Ústí nad Labem. „Vidíme na hráčích, že už jsou netrpěliví. Po dlouhé době se představí před domácím publikem,“ prozradil kouč Krejčí.

Zadruhé: Votroci mají nůž na krku. V neděli totiž předvedli hanebný výkon proti Viktorii Žižkov, padli 0:2. Pár dní předtím přitom poměrně srdnatě vzdorovali ve čtvrtfinále poháru zlínskému obhájci trofeje.

„Žižkov? Takové překvapení to nebylo. Očekával jsem, že trenér Pilný připraví tým pořádně, což se potvrdilo,“ upozornil Černý, že Viktorii vede bývalý kouč Hradce Bohuslav Pilný.

„Žižkov potřebujeme odčinit,“ nakázal trenér Karel Havlíček.

„Bylo to hodně špatné. Vlastně jsme neohrozili bránu. Ve hře máme hluchá místa,“ vypozoroval záložník Petr Schwarz.

„Chybělo nám srdíčko,“ rozčiloval se Havlíček.

To by se tentokrát nemělo stát. Hraje se přece derby! Větší utkání ve druhé lize ani jeden mančaft během celé sezony nezažije. Kam se hrabou střety s Opavou či Českými Budějovicemi.

„Je to mimořádný zápas,“ přikývl hradecký útočník Jan Pázler. „Bude to válka o východní Čechy,“ hecoval soupeře Schwarz.

Kdo vyhraje? Toť ve hvězdách. Pardubice jsou po zimních odchodech papírově slabší než na podzim. Hradec se stále zmítá v jakési křeči. Jednou se zdá, že se z ní vymaní (první jarní výhra nd Budějovicemi), pak zase přijde rána jako v neděli na Žižkově.

Nejslavnější jménov obou týmech má však jasno: „Není o čem diskutovat. Vyhrajeme a budeme si užívat oslavy. Tak řekl UŽ pardubický Černý. Co na to Hradečtí?