Hradec Králové B – Nový Bydžov 2:0

Do prestižního okresního derby vstoupili lépe domácí a již v 1. min. se ujali vedení. Na Lacinův rohový kop naskočil nejvýše Hubička – 1:0. Domácí měli po celý průběh prvního poločasu územní převahu. Ve 37. min. zahrával trestný kop z pětadvaceti metrů hradecký Pacák a nádhernou střelou nedal Cejnarovi šanci – 2:0.

Po přestávce se hosté zlepšili, přesto mohl hned v úvodu zvýšit vedení domácích Lacina, ale nedal. Stejně tak dopadl i po hodině hry Hubička. Na druhé straně se neujaly ani střely Věchta a Blažeje. Druhému jmenovanému pak chyběly jen centimetry k míči na hranici penalty, kde byl úplně sám. Skóre se tak již do konce utkání nezměnilo.

Fakta – branky
: 1. Hubička, 37. Pacák. Rozhodčí: Garaja (Benešov). Bez karet. Diváci: 320. Poločas: 2:0.

FC Hradec Králové B:
Volšík – Černý, Němeček, Kouřil, Špidlen – Hečko, Lacina, Veselka, Pacák – Hubička, Kuťák (61. J. Čech).

RMSK Cidlina Nový Bydžov: Cejnar – Pilař, Matějka, Žalman, Kubelka – Vaníček, Obermajer (46. Věchet), Blažej, Tomeš (75. Vaněk) – Valenta (68. Václavek), Janouch. (pt)

Letohrad – Převýšov 2:2

Mizerná hra směrem dozadu zapříčinila Letohradu ztrátu dvou bodů. Přitom po gólech Semeráka vedl 2:0, jenže hosté dokázali po hrubkách domácí defenzivy srovnat.

Fakta – branky: 15. a 20. Semerák – 43. a 72. Galovič. Rozhodčí: Pilný (Trutnov). ŽK: 1:1. Diváci: 400. Poločas: 2:1.

FK OEZ Letohrad:
Kykal – Rompotl, Valta, Strasmeier, Adam – Gerža (64. Jiroušek), Filip, Vaniš (76. Čada), Hundák (86. Čejka) – Semerák, Brendl.

SK Převýšov:
Petr – Brychta, Klička, Jarkovský, Šmíd – Franc, Breda, Novák (89. Schwarz), Hrabík – Rogovik, Galovič (79. Semelka). (ros)

Náchod–Deštné – Dvůr Králové 2:0

Druhé utkání na hřišti v Bělovsi zvládli fotbalisté Náchoda lépe než úvodní domácí vystoupení s Letohradem.

Náchodští příznivci čekali na první trefu jen do 13. min., kdy se nejlépe zorientoval ve skrumáži Huňák – 1:0. Také v dalších minutách byli domácí lepší, ale pojistku v první části už nepřidali.

Druhá půle pokračovala ve stejném duchu a domácí fotbalisté na hřišti dominovali až do druhé branky – krásnou střelou z rohu šestnáctky se zapsal do listiny střelců Nejman – 2:0. Poté Náchodští polevili a mohli za to pykat. V 76. min. totiž utěšená střela dvorského Slezáka z pětadvaceti metrů zatřásla břevnem Kobosovy branky. Ve zbytku zápasu si už ale domácí náskok pohlídali.

Fakta – branky: 13. Huňák, 72. Nejman. Rozhodčí: Šob (Hradec Kr.). ŽK: 3:3. Diváci: 375. Poločas: 1:0.

FK Náchod– Deštné: Kobos – Jirman, Lesák, Kotal, Huňák – Srkal (86. O. Zinke), Nejman, D. Zinke (83. Petr), Belák – Kořínek (59. Malý), Jandík.

TJ Dvůr Králové n. L.:
Tomek – Rejl, Kruliš, Bělina, Novák – Kilevník, Urban (70. Jurik), Vít, Řežábek – Slezák, Klazar. (mr)


Č. Dub – Živanice 2:1

Ve 14. min. chytil Černík penaltu Vlachovi, ale dorážce nezabránil. Ve 25. min. stejnou možnost za faul na Baloga nevyužil Merganc. Balog poté nedal tři šance. Osm minut před koncem zvýšil Krejčík na 2:0, v závěru Gorol korigoval.

Fakta – branky: 14. Vlach, 82. Krejčík – 88. Gorol. Rozhodčí: Hrubeš (Praha). ŽK: 5:1. Diváci: 150: Poločas: 1:0.

Sokol Živanice: V. Černík – Hrmo (46. Černohubý), Vrba, Vrážel, Michal – Podlipný (65. Kaciáň), Gorol, J. Jedlička, Mocanu – Merganc, Balog. (jma)

Nová Paka – Velim 3:1

Oba soupeři začali opatrně. Domácím se podařilo vstřelit gól do šatny, v 50. minutě přidali z penalty druhý. Hosté sice za tři minuty snížili, poslední slovo však měl Banda.

Fakta – branky: 43. Mindl, 50. Mačí z pen., 82. Banda z pen. – 53. Vítek. Rozhodčí: Langer (Pěnčín u Liberce). ŽK: 3:4. ČK: 0:1 (79. Billý). Diváci: 280. Poločas: 1:0. 1. FK

Nová Paka:
Ottmar – Mačí, Ptáček, Čokina, Novák – Kout, Mindl (73. Jelínek), Jisl (90. Keszeg), Král (66. Bažík) – Banda, Mička. (jp)


Turnov – Pardubice 0:1

Hosté byli jasně lepším týmem a v průběhu utkání spálili velké množství šancí. Ty největší měli v první půli Fikejz a Prorok, po změně stran pak třikrát Petrus. Rozhodnutí padlo až v nastavení. Po akci Jeřábka a zpětné přihrávce Fidry míč přesně umístil Fikejz.

Fakta – branka:
90. (+2) Fikejz. Rozhodčí: Melichar (Velký Osek). ŽK: 1:2. Diváci: 350. Poločas: 0:0.

FK Pardubice:
Shejbal – Hudec, Třešňák, Prorok, Voženílek – Škvrňák, Kudrna, Jeřábek, Fidra – Petrus, Fikejz. (jma)


AFK Chrudim – Jiskra Ústí n. O. 2:2

Nováček z Ústí navíc přijel s kormidelníkem Ivanem Kopeckým, který ještě v nedávné době za AFK hrával a působil zde i jako trenér. Čekalo se, že se v týmu hostí představí i brankář Robert Lankaš, který rovněž pamatuje zdejší pažit, avšak nebyl nominován a důvěru dostal Křivka, který svůj tým při „loženkách“ domácích nejednou podržel.

Od úvodních minut byla iniciativa na kopačkách domácích, ale zákopová válka soupeře byla pro „afrkáče“ velkým problémem, jak ji překonat. Prvním varováním hostí byla Dostálova dělovka po necelé půlhodině hry, kterou Vostradovský odvrátil na první roh.

Po „uklizení“ další nebezpečné situace Rahimičem na druhý roh, přišla do třetice stejná standardka, ze které Roušar hlavou otevřel skóre zápasu a poslal divizního nováčka do vedení.

Další brankové příležitosti Chrudimských, volajících po gólu, přikryl pozorný Křivka. Pro faul ve vápně si došel Luptovský po čtvrthodině druhé půle a Vladyka se ze značky pokutového kopu nemýlil. Ze snahy o další pojistky pramenily některé nepřesné přihrávky, z čehož se hosté snažili o brejky.

Když však pět minut před koncem odpískal sudí Váňa z Prahy hostům ruku ve velkém vápně, to rozlítilo hráče Chudého a oceněním byla žlutá karta. Přesto balón si znovu postavil na značku pokutového kopu Vladyka a opět se nemýlil.

Vedení AFK však nemělo dlouhého trvání. Nejprve Dostál vystrašil Vostradovského, který s námahou míč odvrátil a v nastaveném čase po nevydařené útočné akci Kroutila přišel útok Ústeckých, kdy Dostál poslal míč do vápna a vracející se Klíma jej před 260 diváky nešťastně přistrčil do vlastní branky.

Zatímco pro hosty to byl zlatý bod, byť trenéra Kopeckého mrzely ty penalty, které dle jeho slov nebyly, domácí Pavel Jirousek ač využil trojího střídání, nakonec jak uvedl, „fotbal na konci zápasu zaplakal“ a oba soupeři se tak podělili po bodu.

Fakta – branky: 60. a 85. Vladyka (obě z pen.) – 28. Roušar, 90. (+2) vlastní (Klíma). Rozhodčí: Váňa (Praha). ŽK: 1:2. Diváci: 260. Poločas: 0:1. AFK Chrudim: Vostradovský – Michalec (46. Vácha), Linhart, Rahimič, Klíma – Luptovský, Zvára, Vodrážka, Rešetár – Vágner, Vladyka. Jiskra Ústí n. O.: Křivka – Chudý, David, Stejskal, Felgr (46. Šrut) – Kříž (46. Matějka), Roušar, Vaňous, Tomášek – Borek, Dostál.

Pavel Jirousek, trenér AFK Chrudim: „Čekali jsme, že Ústí sem přijede hrát těžkou defenzívu, spíše to byla zákopová válka. Ve druhé půli už prakticky nevylezli ze svého vápna. Měli jsme šance, nelze upřít snahu, ale hrát do plných je těžké. To, co se stalo v nastaveném čase, to ani nedokáži popsat. Prostě fotbal na konci zápasu zaplakal.“

Ivan, Kopecký, trenér Jiskra Ústí n. O.: „Fotbal pro diváky nebyl pěkný, ale pro nás je to zlatý bod, který jsme po těžkém pohárovém utkání se Spartou získali s kvalitním soupeřem. Výkon mých svěřenců byl myslím hodně pasivní, nám pomohl vedoucí gól, když brankář Křivka dokázal soupeřovy šance vychytat. Jeli jsme sem neprohrát, to se podařilo. Jenom mě mrzí ty dvě penalty, které myslím, že nebyly a viděl je jen rozhodčí.“

JAROMÍR DOLEŽAL Tabulka po 5. kole