Někteří je mají za šarlatány, nepouštějí si je k tělu, natož do hlavy. Tomáš Holeš si však spolupráci s psychologem, který se už pár týdnů věnuje hradeckým fotbalistům, nemůže vynachválit. „Srovnal mi hlavu," ujišťuje pravý bek reprezentační jednadvacítky.

I proto jde forma talentovaného borce raketově vzhůru. Minulou sobotu zatápěl Liberci, v úterý odehrál výtečnou partii v triku lvíčat proti Německu, superfavoritovi letního mistrovství Evropy. „Byl to fakt dobrý sraz," pochvaluje si Tomáš Holeš.

Na deset dní jste opustil prostory Všesportovního stadionu. Přišel jste na srazu reprezentační jednadvacítky na jiné myšlenky?
Určitě. Řešily se čistě reprezentační věci. Vypnul jsem a psychicky si odpočinul.

V Hradci to je poslední dobou na „bednu", že?
Je to znát. (povzdechne si) Strašně dlouho jsme nevyhráli. Je to fakt na hlavu.

Opustit mizérií zamořené prostředí vítáte?
Není to nic proti Hradci, ale být na nároďáku je příjemné. Navíc to byl fakt dobrý sraz. S klukama jsme probrali spoustu témat. Udělali jsme si pohodu, fotbalově to bylo také o něčem jiném.

Remíza s Dánskem a zejména s Německem byla přijata velmi kladně. Ukázala se před letním mistrovstvím Evropy pravá síla národního mužstva?
Hlavně s Německem jsme odehráli dobré utkání. Přesvědčili jsme se, že se dá hrát s každým. Pokud budeme hrát týmově a agresivně, mohlo by to být na šampionátu dobré. Budeme mít silný tým.

Za německou reprezentaci nastupuje řada bundesligových hráčů. Byla to užitečná konfrontace?
Je to něco jiného než v lize. Už jenom ten začátek, když se hrají hymny… Němci byli těžkým soupeřem. Jsou to favorité celého turnaje, ale nepřehrávali nás, což je pro mě i pro celý tým velmi pozitivní.

Váš výkon byl hodnocený velmi vysoko, skvěle jste odehrál i poslední ligový zápas proti Liberci. Je forma zase tam, kde by měla být?
Začátek sezony jsem měl dobrý, ale pak jsme začali prohrávat, na všechny to sedlo. Měl jsem útlum, odehrál jsem několik špatných zápasů. Začal jsem využívat služby psychologa a od té chvíle nastupuji do zápasu jinak mentálně připravený. A výkony šly nahoru.

Na čem s psychologem pracujete?
Hlavně ze začátku mi pomohl se sebevědomím. Pomohl mi uvědomit si, proč fotbal hraju, že je to zábava a že zápas bych si měl především užít. Srovnal mi hlavu.

Je v Hradci spolupráce s psychologem dobrovolná?
Ano, funguje to na bázi dobrovolnosti. Když jsme  měli sezení poprvé, tak přišla většina kluků. Postupem času jen ti, kteří věří, že jim psycholog pomůže. Pro ty ostatní to nemá cenu. Kdokoliv si může domluvit také individuální schůzku.

Zpátky ke lvíčatům. Jaká je vaše pozice v Dovalilově týmu? Rvete se o základní sestavu?
Na mém postu je obrovská konkurence. Do týmu patří Pavel Kadeřábek,  který hraje za áčko v základní sestavě a před mistrovstvím Evropy se vrátí k nám. Uvidíme, mým přáním je hlavně být v nominaci na závěrečný turnaj.

Neubližuje vám, že hrajete, i když pravidelně, „jen" v Hradci?
Je pravda, že třeba angažmá ve Spartě nebo v Jablonci, kterým se daří, by mě třeba vyneslo jinam. Asi by mi pomohlo, kdybych mohl hrát jinde.

Je na pořadu dne úprk z Hradce?
V tuhle chvíli ne, neřeším to. Mám dlouhou smlouvu. Na druhou stranu se s agentem o mé budoucnosti bavíme a představa je taková, že po Euru by bylo dobré udělat v kariéře další krok.