První tříbodový krok musí učinit dnes v Sokolově (9. místo, 36 bodů). Stejně jako tento, začínají i ostatní duely 29. kola shodně v 17 hodin. Ač by se mohlo zdát, že západočeský tým o nic nehraje, opak je pravdou. V jeho kádru se to fotbalisty, kteří dříve v Hradci Králové působili, nebo jsou stále jeho kmenovými hráči, jenom hemží.

V předešlém kole nastoupili v základní sestavě Kaplan, Filip, Poděbradský a Duchnič. Několik dalších působilo v sousedních Pardubicích (Bertelman, Mach, Šorfa, Mlika, Čada), takže utkání bude mít nádech prestižního derby.
„Každopádně se jedná o nepříjemného soupeře, který doma nerad body ztrácí a prezentuje se agresivním stylem hry. Postupová matematika nám ale jasně velí vyhrát,“ říká bez váhání hradecký kouč Pavel Malura.

Sokolovskou tvrz v letošní sezoně ještě žádný z týmů druhé ligy nedobyl, ze čtrnácti utkání svěřenci internacionála Martina Haška žádné neprohráli (7 výher, 7 remíz).
„Pokud tam lidí chodí a umějí fandit, je to pro hráče vždycky ten správný doping. V případě Sokolova to jak vidno platí obzvlášť. Na rozdíl od domácích však bude naše motivace uspět mnohem větší, a na hřišti to musí být znát.“

Sokolov v předešlém kole vyfasoval tříbrankový příděl na trávníku o záchranu bojujícího Ústí nad Labem. „Je sice pravda, že budou usilovat o nápravu. Na druhou stranu budou mít hráči tuto porážku stále v hlavě a do zápasu s námi se jim nebude nastupovat jednoduše,“ míní hradecký lodivod, který si hodně slibuje od návratu Němečka s Rezkem do sestavy.

„Proti Čáslavi nám oba moc chyběli,“ říká na rovinu. S určitostí naopak nebude k dispozici Čupr, jemuž vystavily stop žluté karty, a bohužel také nejlepší střelec týmu Václav Pilař, kterého nečekaně skolila viróza. „Vaškovu roli musí převzít jiní hráči, nedá se nic dělat,“ povzdechl si kouč.