Machalovou pravou rukou se stane Michal Šmarda, dlouholetá opora „votroků“, jenž se rozhodl ukončit hráčskou kariéru. Hradecké vedení jednalo v konečné fázi se čtyřmi kandidáty. Spekulovalo se například o příchodu Martina Haška či Martina Pulpita. Volba nakonec padla na Oldřicha Machalu.

„Při pohovoru na mě udělal velký dojem. Je plný odhodlání v Hradci něco dokázat a bojovat o nejvyšší příčky,“ pravil Richard Jukl, generální ředitel FC Hradec Králové. „Smlouva bude podepsána v pondělí,“ doplnil.

Machala strávil nejplodnější roky fotbalové kariéry v Sigmě Olomouc. V jejím dresu nasbíral úctyhodných 414 prvoligových startů a vstřelil 18 branek. Působil rovněž v zahraničí, kde nastupoval za německé kluby Rostock a Oldenburg. Coby trenér vedl celky Bystrce, Kunovic a již zmíněné Lipové.

„Angažmá v Hradci je pro mě obrovskou výzvou. Jedná se o klub, který patří do první ligy a já doufám, že se o ni v příští sezoně budeme prát, přestože oddílů, jež prahnou po postupu, bude řada,“ pravil nový šéf hradecké lavičky. Šmardu si na post asistenta vybral záměrně. „S Michalem se dlouho velmi dobře známe, hrávali jsme spolu ještě v Olomouci. Byl to velmi kvalitní fotbalista a myslím, že bude i dobrý trenér.“

V Hradci hodlá v srpnu pětačtyřicetiletý kouč praktikovat divácky atraktivní fotbal. „Mužstvo by měla zdobit zdravá agresivita s účelným napadáním. Tedy něco podobného, co jsme kdysi v Olomouci praktikovali za trenéra Brücknera.“

Přípravu na novou sezonu zahájí „votroci“ ve středu 25. června. Ke kádru a případným změnám se Machalovi příliš vyjadřovat nechtělo. „S vedením a Michalem budeme kádr probírat teprve v pondělí. O případném doplnění či odchodech se bude rozhodovat až poté,“ upřesnil.