Druhá polovina první ligy startuje. Hradec vkročí do rozhodující části sezony bitvou proti bojovníkům z Bohemians 1905. A jaksi samozřejmě se předpokládá, že Kotalův celek touží po rehabilitaci za předchozí špatnou partii v Liberci (0:3). Zápas na stadionu v Edenu, kde zelenobílí hrají svá domácí utkání, začíná v neděli v 17 hodin.

Psal se 26. červenec 2010, „votroci“ namlsaní výhrou nad úřadujícím mistrem, pražskou Spartou, hostí doma „klokany“. Hromada možností v úvodu, vrcholem stupňujícího se tlaku Rezkova tyč. Jenže po půlhodině hry se do vzduchu zavěsí Škoda a posílá hosty k sladkému poločasovému snění. Z rozjímání a z vítězného sna probudí Bohemku proměněnou penaltou Černý. 1:1. Tak duel i skončí.

Před čtyřmi měsíci ještě o nic nešlo. Nyní je situace dramaticky odlišná. Nedělní mač má punc výjimečnosti. Kdo spatří prvoligovou tabulku, bude mu jasné, o čem je řeč. Oba kluby dělí ve spodní polovině šestnáctihlavého pole jediný bod. O ten je vpředu Hradec. Není složité dopočítat, co by se stalo v případě, že by všechny body zůstaly v Praze. „Pro další vývoj první ligy bude utkání s Bohemians nesmírně důležité. Jsme si toho vědomi,“ stručně poznamenal druhý hradecký kouč Michal Šmarda.

Je jasné, že trenérský tým dumal, jak vyzrát na spolek agresivních dříčů z Prahy. Bohemka doma předvádí kvalitní výkony. V dosavadních sedmi domácích duelech ji na kolena dostala jen Sparta, která v té době startovala svůj výsledkový i herní progres. V Edenu neuspěly renomované celky z Liberce či Ostravy. „Co vím, na některé hráče přechod z „Ďolíčku“ do Edenu zapůsobil blahodárně. Už nejsou tolik svázaní. Prohráli tam jen jednou, tak doufám, že v neděli to bude podruhé,“ usmívá se Šmarda.

Fotbal Bohemians 1905? Žádný ofenzivní karneval to teda není. Ve hře převažuje urputnost, bojovnost a velká dávka agresivity. „To bude základ. Vypořádat se s jejich stylem hry. Bude to o statečnosti v osobních soubojích. Uvidíme, jaký bude terén. Pršelo, navíc v pátek sehrála svůj domácí zápas také Slavia,“ uvažuje asistent „votroků“.

Kreativita a fotbalovost by měly být na straně hostů. I když to Hradci v poslední době dopředu moc nejde, v útoku by měl mít větší kvalitu. „Pozor! Oni mají také kvalitní hráče do ofenzivy. Rozstřílel se Milan Škoda, dobře hraje Štohanzl. Uvidíme, jestli nastoupí Kaufman. Možná vzadu jsou obránci trochu pomalejší. To však neznamená, že nejsou kvalitní. Každopádně naše útočná činnost se musí zlepšit,“ říká Michal Šmarda.

Sestava? V Liberci změny, i když vynucené, na třech místech. Po vysoké prohře 0:3 se dá s úspěchem očekávat další rotace. Lindr místo Hanuše? Návrat Pilaře či Černého? Jasné je pouze to, že mimo hru jsou Karal (operace kolena) a Hochmeister (začal s lehkým tréninkem po zranění kolena).