Fotbalový krajský přebor pomalu, ale jistě spěje ke svému konci. Alespoň tomu tak je v případě letošní sezony. Zbývá poslední šestina. Stále však není rozluštěná sestupová ani postupová tabulka. O udržení v soutěži si to pravděpodobně rozdají Libčany s hradeckou Olympií. Může se však připojit i jiné mužstvo. V bitvě o divizi má zatím lepší výchozí pozici loňský nováček z Převýšova, kterého již může ohrozit pouze tým z Nového Bydžova. Převýšovský kouč BOHUSLAV PILNÝ chce však udržet své mužstvo na špici až do samého konce.

V čele krajského přeboru máte v současné době čtyřbodový náskok, nepociťují hráči předčasnou euforii?

Nemyslím si, že by hráči pociťovali euforii, ale nicméně mámobavy, aby se této situace svým způsobem nezačali bát. Sice máme ve svém středu zkušené hráče, avšak určitý strach z toho, že by jim mohli kiksnout nohy, mám.

Po podzimní části jste ztráceli na první místo jeden bod. Určitě tedy nastalo zlepšení…

Ten bod jsme ztráceli na Kostelec, který na jaře nehraje v dobré formě. Určitě mají své problémy. Začali jsme získávat body i z venku, což senám na podzim tolik nedařilo, a v tom vidím hlavní rozdíl.

Z podzimní špičky odpadly týmy Kostelce a Černilova. Čekal jste jejich pokles?

Již odchod kosteleckých trenérů v zimní přestávce mohl napovídat, že tam není něco v pořádku. O Černilovu jsem nevěděl, co si mám myslet. Jako nováček hrál velmi dobře a nasbíral dost bodů. Pravděpodobně po půlce soutěže slevili ze svých ambicí.

Vaše ofenziva je nejproduktivnější v celé soutěži. Čím si vysvětlujete, že nyní dáváte tolik branek?

Je pravdou, že jsme dali nejvíce gólů. Ovšem je to i díky devíti brankám v jednom zápase, což trochu tuto statistiku zkresluje. Jinak bychom na tom tak dobře nebyli. Nadruhou stranu mě jako trenéra spíše těší, že jsme nejméně branek dostali. Mám neustále v hlavě, že nesmíme dostávat góly, protože jsou zápasy, kdy senámjich třeba nepodaří více než jeden vstřelit. Potom, co Převýšov dostával v minulém ročníku hodně branek, jsem chtěl zapracovat na zlepšení této bilance. Doufám, ženám to vydrží až do konce.

Vaše síla je především na domácím stadionu, kde jste ještě neztratili ani bod. Je to dáno návykem na menší rozměry hřiště?

Především doma hrajeme o mnoho lépe.Naněkterých fotbalistech je to markantně vidět. Samozřejmě, že jsme i zvyklí na menší velikost.Narozdíl od jiných mužstev jsme na podzim udrželi čtyři jednobrankové náskoky a hlavně v závěrech se knámpřiklonilo štěstí. Trochu městraší, že jsme ještě u nás neztratili ani bod. Nemusí to trvat věčně a v závěru soutěže by to bylo na škodu.

Naopak na cizích hřištích jste ze třinácti utkání osmkrát nezvítězili. Kde hledat příčiny?

Myjsme hlavně na podzim vyhráli venku jednou a bylo to paradoxně, v té době s velice silným Kostelcem. Když jsem v zimě analyzoval polovinu sezony, zjistil jsem, že jsme si ani mocnevypracovávali šance. Najaře jsme začali hrát odvážněji. Každémubylo jasné, že když nebudeme vozit body z venku, na první místo to stačit rozhodně nebude.

V neposlední řadě jste zvítězili na horkých půdách Lhoty a Přepych…

Celkově se naše ofenziva na jaře hodně zlepšila. Určitě k tomupomohly příchody Nováka s Holým. Kluci si více věří, hrajeme mnohem útočněji. Jsem rád, že i tyto těžké zápasy jsme zvládli. Některá mužstva hrají o bytí nebytí a bojovat s nimi není vůbec jednoduché. Jsem jenom rád, že teď vyhráváme.

Vaším již jediným pronásledovatelem zůstal Nový Bydžov. Oproti němu máte lepší vylosování…

Nebudu říkat, že neznám los Nového Bydžova. Dobře vím, že mají asi trochu těžší soupeře, ale to nic neznamená. Stát se může všechno a náskok čtyř bodů není zase až tak velký. Stačí jednou prohrát a může rozhodovat až poslední kolo.

Co kdyby k této situaci došlo?

Byl by to jistě zajímavý zápas. Určitě by přišla pěkná divácká návštěva, což by byl pro kluky velký zážitek, alemy budeme chtít udržet ten současný náskok. Nebylo by pro nás štěstí, aby se to lámalo v závěrečném zápase. Nevím, jak by to zapůsobilo na mužstvo, když téměř celé jaro vedeme dostatečným rozdílem.

Jak vidíte souboj na opačném pólu tabulky?

V České Skalici zřejmě zapůsobila dobrá práce trenéra Lokvence a jdou neskutečně nahoru. Olympia, po příchodu zkušeného lodivoda Dujsíka, hodně bojuje, což se projevuje i na bodech. Pravděpodobně bude padat jenom jedno mužstvo a vidím to na Libčany. Nechci je nějak urazit, ale v současné době mají nejméně bodů a podle jejich posledních výsledků to nevypadá na zvrat, i když v tříbodovém systému je vše možné.