S dvěma góly je nejlepším střelcem fotbalistů FC Hradec Králové. Dravý útočník VÁCLAV PILAŘ vlétl do první ligy jako uragán. Přesnými zásahy sestřelil mistrovskou Spartu i vicemistra z Jablonce. V uplynulých kolech nejen jemu, ale i celému, ofenzivně laděnému týmu střelecký prach zvlhl. Teď už „votroci“ musejí znovu nabít ostrými náboji. Mužstvo trenéra Kotala zamíří zítra na ostravské Bazaly (18.00). Slovutný Baník je v krizi, krčí se na posledním místě tabulky a pro vítězství udělá vše.
„Když vstřelíme branky, tak proti tomu nikdo nic nezmůže,“ říká Pilař.

Svoje trefy jste dosud směroval do sítě nejlepších týmů minulého ročníku. Góly jste skolil první Spartu i druhý Jablonec. Teď vás čeká loni třetí Ostrava, takže by vaše gólová posloupnost měla pokračovat…
Tak to nevím, jestli bude pokračovat. Přál jsem si, abych svůj brankový účet rozšířil už teď proti Slavii. To se nepodařilo. Gól chci dát v každém zápase a s tím pojedu i do Ostravy.

Dovedete si představit, co vás na Bazalech čeká?
Jsme si vědomi, že to lehký soupeř nebude, i když Baníku se momentálně nedaří. V domácím prostředí bude chtít vyhrát a tím změnit svoji dosavadní situaci. Na druhou stranu my musíme využít toho, že není v optimální pohodě a pokusit se bodovat.

Myslel jsem to z pohledu, že Ostrava je v tabulce poslední a proti vám coby nováčkovi musí zvítězit. Ze strany protihráčů, diváků i rozhodčích může být při utkání dost žhavá atmosféra a trávník pěkně „horký“. Jste na to připraveni?
Určitě nám tam nikdo nepomůže a bude na nás vyvinutý tlak. Musíme se s tím vyrovnat a hlavně si musíme sami pomoci. Když vstřelíme branky, tak proti tomu nikdo nic nezmůže.

Baník v úterý vypadl z pohárové soutěže, když byl na pokutové kopy vyřazen třetiligovým Slavičínem. Trenér Koubek přesto zůstává na svém postu. Bylo by pro vás těžší, kdyby byl odvolán a týmu se ujal někdo jiný?
Pokud by na lavičce byla nová tvář, tak by asi hráči dostali nový náboj. Atmosféra v kabině se vždycky po takovémto zásahu změní. Těžko říct u Ostravy. Viděl jsem Baník několikrát a jeho hra zase nebyla tak špatná. Často je ale dolů shazují neproměněné šance.

Co se týká koncovky je to podobné jako u vás. Pohlednou hru a herní převahu kolikrát znehodnotí nevyužité příležitosti…
Souhlasím. To je pak k ničemu, když hrajeme dobře, ale efekt není žádný. Musíme se hlavně udržet v tom, abychom si i nadále vytvářeli šance. Jejich proměňování se hodně věnujeme i na tréninku. Pořád věřím, že to dokážeme protrhnout a góly nám tam začnou padat.

Branky se čekají hlavně od vás. Do ligy jste měl skvělý vstup a je na vás upřena zvýšená pozornost médií i protihráčů. Cítíte na sobě větší zodpovědnost?
Myslím si, že je to stejné jako předtím. Potřebuji, abych dostal dobrou přihrávku. My si nehrajeme na individuality. Náš výkon je založen na kolektivu, a to platí i při vytváření šancí. Nevím, jestli na mě někdo vymýšlí nějakou osobní obranu, to nemohu posoudit. Když vzpomenu uplynulý zápas se Slavií, tak soupeř hrál dobře zezadu, důrazně do těla, takže jsme to měli těžší. Měli jsme si pohybem vypracovat více šancí, bylo jich málo.

V útočné fázi vám nyní má pomoci hradecký odchovanec Karel Piták, který v týdnu přišel z Jablonce…
Věřím, že bude posilou. V Hradci ho zná každý, je to zkušený hráč. Dvakrát už s námi trénoval, doufám, že brzy zapadne do týmu.

Trápilo vás zranění, dokonce nebylo jisté, zda nastoupíte proti Slavii. Už jste zdráv?
Jsem v pořádku. Měl jsem natažený lýtkový sval.

Skončeme příjemněji. Před sezonou jste se všichni hráči netajili touhou zahrát si před patnáctitisícovou návštěvou. Vaše přání bylo splněno hned několikrát. Zápas proti Slavii nebyl výjimkou. Z tohoto pohledu si musíte ligu užívat?
Je to krásné být na trávníku před tolika diváky. Když vidíte plné tribuny, prožíváte tu skvělou atmosféra, to máte hned o motivaci postaráno.